
Kombinacijom stočnog graška i strnih žita do boljeg hraniva
Gajenjem stočnog graška u kombinaciji sa strnim žitima povećava se sadržaj proteina i ugljenih hidrata.
Stočni grašak je vrsta koja se uspešno gaji kao ozimi i prolećni usev i a njegovo zrno je veoma bogato proteinima. Ranije sazreva od soje i daje sigurniji prinos zrna u sušnim godinama.
Stočni grašak se u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski grašak. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna i koristi u celini, odnosno kao celokupni nadzemni deo biljke. Krmni grašak se gaji kao čist usev ili u smeši sa strnim žitima.
Šta sve odlikuje grašak šećerac
Proteinski grašak, poznat kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i kao čist usev. Usled potpuno drugačije građe biljke ne zahteva potporni usev poput strnih žita. Sadržaj sirovih proteina krmnog graška najviši je u fazi pupuljanja i iznosi oko 25%. Međutim košenje u ovoj fazi razvića se ne preporučuje jer je prinos krme mali, a prava ravnoteža između prinosa krme i sadržaja proteina krme ostvaruje se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna.
Ove gljivične bolesti prave velike štete grašku
Ozime sorte krmnog graška ostvaruju prinose preko 45t/ha zelene krme a jare sorte kao što su Junior i Jantar daju prinose oko 40 t/ha krme. Krmni grašak je bogat i aminokiselinama potrebnim za rast i razvoj domaćih životinja a posebno je prisutan lizin.
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž. Ljiljana Vuksanović PSSS Kragujevac
Foto: Creative Commons
Gajenjem stočnog graška u kombinaciji sa strnim žitima povećava se sadržaj proteina i ugljenih hidrata.
U ishrani životinja najčešće se koristi celo zrno žitarica, ali naklijavanje pšenice može značajno da poboljša kvalitet stočne hrane.
Korov divlji sirak predstavlja problem svakom poljoprivredniku, dok sa druge strane pitomi stočni sirak, je odličan izbor za ishranu stoke.
Salmonela je infektivna bolest koja nastaje usled trovanja hranom. Ova bakterija najčešće se nalazi u jajima ili pilećem mesu i može da izazove stomačne probleme.
Amarant ili štir je stara žitarica koja ima visoke nutritivne vrednosti, mnogo veće od pšenice. Nekada uništavana kao korov, danas se u svetu slavi kao super hrana.