Srbija spada u deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu

Srbija spada u deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu

Srbija na osmom mestu u svetu po izvozu kukuruza a na desetom po izvozu pšenice rečeno je na „Global Grain“ forumu koji se održava u Ženevi.

Kukuruz - © Pixabay

Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) učestvuje na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama „Global Grain“, koji se održava u Ženevi od 14. do 16. novembra 2017. 

Preko 1200 učesnika iz 550 kompanija iz celog sveta na ovoj konferenciji imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, na panel diskusijama kao što je „Forum zemalja crnomorskog basena“, radionici „Upravljanje rizikom“ i brojnim prezentacijama koje pokrivaju goruće teme i pitanja iz oblasti proizvodnje, trgovine, izvoza, logistike i kretanja cena žitarica i uljarica na regionalnim i svetskom tržištu. Učešće i prezentacija Asocijacija Žita Srbije su realizovani u okviru projekta „Unapređenje izvoza žitarica i uljarica“, koji u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sunčica Savović, sekretar Udruženja Žita Srbije, je učesnicima prezentovala podatke o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozne kapacitete naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

Prezentovanje na forumu Global Grain - © Udruženje Žita Srbije

Prikazana analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država (United States Agriculture Department – USDA), pokazuje da se Srbija kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15 do 2016/17 godine. Tačnije u izvozu kukuruza je na osmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu.

U pogledu prinosa po hektaru, Srbija je čak na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru. Prezentacija je privukla veliku pažnju kompanija iz Evropske unije, ali i kompanija sa drugih kontinenata, koje su potencijalni uvoznici ratarskih kultura iz Srbije.

„Brojne su prednosti naše zemlje kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica – počev od proizvodnje isključivo  kultura koje nisu GMO do mogućnosti transporta od Crnog mora do Severnog mora, Panevropskim koridorom VII. Međutim, da bi se obezbedila veća efikasnost izvozne logistike potrebne su dodatne investicije u povezivanje rečnog, drumskog i železničkog saobraćaja, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, prvenstveno na Dunavu, kao i modernizacija naše rečne flote“, zaključuje Sunčica Savović.

Sagovornik: sekretar Udruženja Žita Srbije, Sunčica Savović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.