Prvi tretman: Zaštita pšenice i ječma od BOLESTI LISTA

Prvi tretman: Zaštita pšenice i ječma od BOLESTI LISTA

Zaštita pšenice i ječma od bolesti lista - © Adama

Pred nama je prvi fungicidni tretman i zaštita lista strnih žita. U usevima pšenice i ječma uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača bolesti lista (mrežasta i sočivasta pegavost ječma, sive pegavosti lista pšenice, rđa i pepelnice). Registrovani simptomi na terenu prisutni su u različitom nivou u zavisnosti od rokova setve kao i osetljivosti sortimenta. U narednom periodu usevi ječma i pšenice na većini parcela ulaze u osetljive faze razvoja (prvo i drugo kolence), a očekuje se i intenziviranje razvoja patogena i postizanje pragova štetnosti.

Kako odabrati najbolji fungicid za zaštitu lista strnih žita i čime se voditi pri odabiru preparata?

4 razloga zašto je Bumper® P pravi izbor za Vaš usev?

1. Deluje pri temperaturnim oscilacijama i nižim temperaturama koje nas očekuju na početku proleća

Prohloraz, jedna od dve aktivne materije preparata Bumper® P, aktivna je na temperaturama par stepeni nižim od fungicida na bazi aktivnih materija iz hemijske grupe triazola ili strobilurina koji su glavne komponente drugih preparata koje se koriste za sličnu namenu. Ova karakteristika čini Bumper® P pouzdanijim rešenjem u kontroli prouzrokovača bolesti lista strnih žita, pri temperaturnim oscilacijama i mogućem padu temperature nakon tretmana u odnosu na triazole i strobilurine.

Zaštita pšenice i ječma od bolesti lista - © Adama

2. Zaustavlja već nastalu zarazu, ali sprečava i nove infekcije

Bumper® P je sistemični fungicid preventivnog, kurativnog (povratnog) i eradikativnog delovanja. Obezbeđuje kompletnu kontrolu patogena. Odličan je izbor u sprečavanju infekcije useva, kao i zaustavljanju već nastale zaraze. Svojim antisporulantnim delovanjem sprečava plodonošenje patogena, pa samim tim sprečava širenje zaraze na već obolelim biljkama i u usevu.

3. Dve aktivne materije zajedno deluju na sve značajne bolesti lista pšenice i ječma

Bumper® P predstavlja kompletno, sveobuhvatno rešenje za zaštitu strnina u prvom tretmanu. U svom sastavu sadrži dve visokoefikasne i veoma kompatibilne aktivne materije (prohloraz i propikonazol) iz dve različite hemijske grupe fungicida, koje se međusobno dopunjuju. Ovaj sinergizam obezbeđuje širok spektar delovanja na prouzrokovače svih ekonomski značajnih bolesti lista pšenice i ječma (pegavosti, pepelnice i rđe)


 Zaštita pšenice i ječma od bolesti lista - © Adama

4. Gasnom fazom prodire u sve delove bujnih useva

Zima je bila blaga i prva prihrana azotnim đubrivima će doprineti jačem bokorenju i bujnijem rastu useva. Bumper® P je sigurna opcija u zaštiti bujnih useva pšenice i ječma. Gasnom fazom delovanja aktivne materije propikonazol, preparat prodire u dubinu gustog sklopa useva strnih žita, dospeva i do donjih delova biljke, štiteći biljku u potpunosti.


Neka Vaš izbor bude sveobuhvatno, sigurno, pouzdano i potvrđeno rešenje. Fungicid Bumper P u dozi od 0,8 do 1 l/ha.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu http://bit.ly/ADAMAkontaktSponzorisan članak
Adama SRB DOO
Bulevar Mihaila Pupina 6
11070 Novi Beograd
Tel: +381 11 785 85 00
Faks: +381 11 220 00 71
https://www.adama.com/srbija/sb/

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica