Proizvođači nezadovoljni cenom pšenice – traže 19,80 dinara

Proizvođači nezadovoljni cenom pšenice – traže 19,80 dinara

Prošle godine pšenica je imala otkupnu cenu od 16,50 dinara i tada je zabeležen rekordan rod. Ove godine u poljima je zasejano manje pšenice i procenjuje se da će rod, u odnosu na prošlu godinu, biti prepolovljen, navodi se u saopštenju Nezavisne asocijacije poljoprivredika Srbije (NAPS).

Proizvođači nezadovoljni cenom pšenice, traže 19,80 dinara po kilogramu - © Agromedia 

Ako je poznato kakav će rod biti ove godine, proizvođačka cena pšenice iznosiće 20 dinara po kilogramu.

Kako se ističe u saopštenju otkupljivači su počeli sa pritiscima na tržište i pripremom poljoprivrednika da prihvate malu ponuđenu cenu. Takođe, najavljuju i da u Srbiji ima dovoljno zaliha, a da na svetskom tržištu ima sve više pšenice.

Proizvođači nezadovoljni cenom pšenice, traže 19,80 dinara po kilogramu - © Agromedia

Na sastanku UO Nezavisne Asocijacije poljoprivrednika Srbije, koji je održan ovog vikenda u Pančevu doneta je jednoglasna odluka da poljoprivredna udruženja i njeni članovi u sastavu NAP Srbije, traže da otkupljivači pre vršidbe izađu sa otkupnom cenom pšenice od 18 din + PDV.

Ako se bude nastavilo sa tržišnim manipulacijama NAP Srbije iskazaće svoje nezadovoljstvo protestima.

Da ne bi došlo do toga, u saopštenju se navodi, da će članovi ove organizacije tražiti od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da se napravi partnerski odnos i nađe rešenje, kao što je bio slučaj i predhodnih godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica