Predviđanja: Kakav nas rod pšenice očekuje ove godine?

Predviđanja: Kakav nas rod pšenice očekuje ove godine?

Institut „Tamiš“ iz Pančeva svake godine pred žetvu hlebnog zrna organizuje „Dani polja” na kome iskustva razmeljuju stručnjaci i ratari. Na oglednom polju instituta učestvuje blizu 200 poljoprivrednih proizvođača.

„Poljoprivredni proizvođači su pokazali da im je jako važno da mogu na „Danima polja” da vide veliki broj sorti i hibrida gajenih u istim agro-ekološkim uslovima i kakve osobine pokazuju. Osim što ćemo mi sve te rezultate publikovati u biltenu, jako je važno da se sada može vizuelno uočiti da li postoje odstupanja od onoga što je zadato za neke sorte i hibride”, kaže Maja Sudimac ispred instituta „Tamiš“.

Što se tiče strnih žita i pšenice, njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, naročito u prvoj polovini godine.

Predviđanja: Kakav nas rod pšenice očekuje ove godine? - © Agromedia

Nismo imali dovoljne količine padavina, što je bio nedostatak za nalivanje zrna i za bokorenje pšenice, međutim sa aspekta bolesti to je pokazalo određene benefite, jer mi na listu nismo imali simptome bolesti pšenice, kao što se obično dešava“, objašnjava Maja.

Ovogodišnji rod pšenice, kažu poljoprivrednici i stručnjaci, izvukle su kiše koje su pale u poslednjem trenutku. Međutim, i pored toga se ne očekuje spektakularan, već prosečan rod, 3-7 t/ha u Južnom Banatu.

Opšta ocena ovogodišnje pšenice, u zavisnosti od regiona, gornji tereni takozvana „treća terasa“, gde je peskovita zemlja, u Novom Selu, Dolovu, Banatskom Karlovcu, Vladimirovcu i dalje, sigurno da će imati umanjenje prinosa i preko 30%; dok pšenice na nižem terenu na „prvoj terasi“ i u dunavskoj regiji, Alibunarskom ritu, treba očekivati umanjenje prinosa, ali ne više od 10-15%“, navodi Mileta Stanković, ispred kompanije Agros.

Cenom pšenice, koja je već godinama poražavajuća za proizvođače, paori nisu zadovoljni. Pšenica je već godinama podcenjena, a ne bi trebalo.

Prema rečima Slobodana Stoilkovskog iz Kačareva, pšenica je sada u dobrom stanju, jer je kiša padala zadnjih 10-15 dana. Da nije toga bilo, skoro i da ne bi bilo ničega.


Kako kaže Nikola Radanov iz Pančeva, cena pšenice je 16,5-17,5 dinara plus PDV. On smatra da cena ne odgovara ovogodišnjim prinosima, pa će sačekati da vidi šta će se dešavati sa tržištem.

Dragan Đurđev iz Dolova kaže da proizvođači, po običaju, nikad ne znaju kakva će cena da bude, jer im otkupljivači tek posle 20. jula kažu koja je cena, a on predviđa da će biti niska, iako će prinosi biti između 2-2,5 tone, zbog uslova ovog proleća koji su bili veoma loši za pšenicu.

„Cena pšenice bi trebala da bude malo veća zbog katastrofalne suše koja nas je zadesila, a kakvu očekujem – ne znam, kakva god bude, na to ne možemo da utičemo“, kaže Sava Lazarov iz Omoljice.


Bitno je da se pšenica dalje razvija, kako bi dala kvalitetan rod. Mnogi zemljoradnici je seju zbog plodoreda, a računica kaže da na pšenici nema zarade ili je ona minimalna.

Sagovornici:


Maja Sudimac, Institut „Tamiš“
Mileta Stanković, kompanija „Agros“
Slobodan Stoilkovski, Kačarevo
Nikola Radanov, Pančevo
Dragan Đurđev, Dolovo
Sava Lazarov, Omoljica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica