Ovu biljku možete koristiti u ishrani i praviti auto sedišta

Ovu biljku možete koristiti u ishrani i praviti auto sedišta

Njeno veličanstvo soja - © Pixabay

Soja se prvenstveno gaji zbog izuzetno dobrog hemijskog sastava zrna, u kome se nalazi oko 40% proteina i oko 20% ulja. Proteini se odlikuju izvarendnim kvalitetom i zato se često koristi u ishrani ljudi i životinja. Međutim, to nije njena jedina primena.

Soja je vrsta mahunarki poreklom iz istočne Azije, a prvi pisani tragovi datiraju iz perioda od 3.000 godina pre nove ere. Ona je bila jedan od glavnih useva koji su doprineli opstanku kineske civilizacije. U Evropi je poznata oko 200 godina, a danas se proizvodi u 35 zemalja.

Od soje se proizvodi mleko, brašno, sir (poznati tofu) i mnogi prehrambeni proizvodi na malo. Od nje se izdvaja ulje koje se može rafinisati za kuvanje ili prženje hrane. Od sojinog ulja pravi se margarin, prelivi za salatu, kao i neke vrste majoneza. Neke namirnice se pakuju u sojino ulje, poput tunjevine, sardela…

Pored navedenog, sojino ulje se prodaje kao biodizel.

Nakon što se izvuče ulje, procesori peku visoko proteinska vlakna koja preostanu, a ona se koristi za prehranu životinja i to peradi, svinja, krava, pa i kućnih ljubimaca. Sojini proteini se sve više nalaze u hrani za ribe.

Ali, tu se ne zaustavlja njena primena.

Njeno veličanstvo soja - © Pixabay

Soja se koristi u industriji kao sirovina ili dodatak za gume, boje, lakove, lepkove, a u poslednje vreme se dosta koristi i u farmaceutskoj industriji.


Sojino ulje čak ulazi i u sastav sveća. Ispostavilo se da duže gori i da manje dimi.

Trenutno se razvija proizvodnja pene od soje za upotrebu u frižiderima, automobilskim enterijerima, pa čak i za obuću. Od 2007. godine Ford Mustang i druga vozila izašla su sa proizvodnih traka sa sedištima od sojine pene.

Pored široke primene u ishrani i industriji, soja ima veoma povoljno dejstvo na održavanje zdravog zemljišta. Svojim dobro razvijenim, dubokim korenom ona poboljšava strukturu zemljišta, a zahvaljujući saradnji sa specifičnim bakterijama koje žive na njenom korenu, ona obogaćuje zemlju važnim hranljivim materijama. Zbog toga se soja preporučuje kao predusev, naročito za žito.


Osim što se gaji gotovo svuda u svetu, soja je uspela i da napusti planetu. Naime, 2002. godine na međunarodnoj svemirskoj stanici proizvedene su eksperimentalne količine soje, kao potencijalna hrana na svemirskim putovanjima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica