Ovi hibridi kukuruza dali dobre rezultate uprkos lošim vremenskim uslovima

Ovi hibridi kukuruza dali dobre rezultate uprkos lošim vremenskim uslovima

Na oglednoj parceli Instituta za kukuruz Zemun Polje u lozničkom kraju, prošle nedelje, okupilo se pedesetak poljoprivrednika da prisustvuju berbi kukuruza. Iako je godina bila izuzetno teška za proizvodnju ove ratarske kulture, ostvareni su dobri prinosi.

Uprkos lošim vremenskim uslovima za proizvodnju kukuruza, ZP hibridi dali su dobre rezultate, zaključili su svi prisutni. Takav zaključak doneo je i Milutin Stanimirović koji čitav svoj radni vek prati poljoprivredu u Loznici.

Vrlo je lako gajiti kukuruz u meteorološko povoljnoj godini. Ova godina bila je ekstremna, mereno je i do 42 stepena u hladu, pa vidite u kakvim uslovima su ostvareni maksimalni prinosi“, kaže Milutin i dodaje: „Preporučujem našim poljoprivrednim proizvođačima da i dalje traju i da seju ove hibride, jer upravo nepovoljna godina je rekla sve“.

Željko Kaitović iz Instituta za kukuruz Zemun Polje rekao je da su prosečni prinosi ovih hibrida bili 10 tona, a ima i onih čiji je prinos bio preko 10 tona.

„Ja bih od ranostasnijih hibrida koji su u ovim uslovima pokazali višu rodnost, izdvojio ZP 427 sa prinosima iznad 10 tona, skoro 11 tona suvog zrna po hektaru“, rekao je Željko.

ZP hibridi ogledno polje u Loznici - © Agromedia

Duško Sladaković sa Institutom za kukuruz Zemun Polje sarađuje 2 i po decenije. Saradnju je započeo njegov deda, nakon toga je preuzeo njegov otac, a danas Duško nastavlja dugogodišnju saradnju. Na Duškovim parcelama svake godine se sade ogledna polja na kojima svi koji se bave proizvodnjom kukuruza mogu da se uvere u kvalitete ZP hibrida.

Na osnovu kvaliteta i rezultata, proizvođači se opredeljuju koji će hibrid sejati u narednim periodima. O hibridima ove kuće Duško ima samo reči hvale. Od četrdeset hektara, koliko obrađuje, najviše mesta ostavlja upravo za ove hibride.


„Karakteriše ga kvalitetno zrno. Ja radim hibride više semenskih kuća, ali najviše zemlje ostavljam za ZP hibride, jer oni imaju kvalitetno zrno i dobro otpuštanje vlage, a i posebno su dobri za ishranu stoke“.

Sagovornici:
Milutin Stanimirović, ratar
Željko Kaitović, Institut za kukuruz Zemun Polje
Duško Sladaković, poljoprivredni proizvođač

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica