Nevreme odlaže ŽETVU PŠENICE, ali se očekuje BOGAT ROD

Nevreme odlaže ŽETVU PŠENICE, ali se očekuje BOGAT ROD

Poslednje vremenske neprilike praćene jakom kišom i vetrom u leskovačkom kraju najverovatnije će odložiti ovogodišnju žetvu čiji početak se očekivao za kraj juna meseca.

kombajn u žetvi pšenice

Žetva pšenice će biti odložena za još bar desetak dana potvrdili su nam i u nadležnoj gradskoj službi Gradske uprave grada Leskovca kao i u Regionalnom zadružnom savezu za Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Na području 144 katastarskih opština koje pokriva teritorija Grada Leskovca tokom jesenje setve pšenice zasejano je oko 14.500 hektara oranica,a ukupno pod strnim žitom proletos je evidentirano oko 17 hiljada hektara.

Očekivani prinos bio je oko 5 tona po hektaru. Međutim kako je za lokalne medije izjavila Jelena Stojiljković magistar poljoprivrede u leskovačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu „ovogodišnjio prinosi će se zbog varljivih vremenskih prilika proletos kretati oko 4,5 tona po hektaru“.

Po njenoj oceni i oceni drugih stručnjaka poljoprivrede koje smo kontaktirali pšenicu je prvo pogodila suša u rano proleće a onda nagli priliv jake kišnice nošene vetrom pa je na pojedinim ravničarskim mestima u leskovačkoj kotlini došlo do poleganja žitarica.

Sa ovakvom ocenom ovogodišnjeg prinosa slaže se i Dragi Stevanović iskusni diplomirani inženjer ratarstva u penziji koji ipak smatra da se pšenično zrno u poslednjih nekoliko dana uoči žetve dobro nalilo i da će prinosi na pojedinim parcelama, sa pšenicom kasnije vegetacije, bogato isplatiti.

Komentari (1)

MILAN

2022-06-28 13:45:39

u vojvodini okolina sombora 30 – 40mc po hektaru

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica