Nedimović: Tržište formira cenu pšenice

Nedimović: Tržište formira cenu pšenice

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da cenu pšenice formira tržište, ali da će država svojim alatima pomoći. Naveo je da je ministarstvo poljoprivrede već predložilo robnim rezervama da ide sa interventnim otkupom, po ceni od 18 dinara.

Cena pšenice - © Pixabay

Branislav Nedimović je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, koji je održan u Pokrajinskoj vladi, rekao da se nada da će u narednim danima sve biti u proceduri.

“Nadam se da će u narednim danima biti otkupljena interventna količina pšenice kako bi se regulisalo tržište kako ne bi došlo do pokušaja eventualnog pravljenja monopola ili nekog sličnog ponašanja”, rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, sa druge strane, imaju aktivnu komunikaciju sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije.

“To je jedini ovlašćen organ da rešava pitanja o tome da li postoje monopoli, karteli ili slično ponašanje i nemojte imati nikakvu dilemu, sve alate koji nam sroje na raspolaganju mi ćemo iskoristiti i za ovu i za druge vrste proizvoda“, rekao je ministar.

Kako je naveo, sa robnim rezervama tokom današnjeg dana utvrdiće kolika količina pšenice treba da bude otkupljena.

“Obećao sam i poljoprivrednicima na sastanku da ćemo maksimalno disperzovati otkupna mesta u zavisnosti od ovlašćenih skladištara koje imamo, da ne dođemo u situaciju da neko ko prodaje pšenicu iz Banata, dobije otkupno mesto u Ćupriji”, istakao je Nedimović.


Naveo je da je ove godine posejano manje pšenice, ali da će je biti dovoljno za srpske prilike, da će sigurno biti i oko milion tona za izvoz, te da je tržište to koje mora da opredeli stvari.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica