Kako u Staroj Pazovi ocenjuju poljoprivrednu sezonu 2018?

Kako u Staroj Pazovi ocenjuju poljoprivrednu sezonu 2018?

Janko Turčan je poljoprivrednik iz Stare Pazove, ratarstvom se bavi od najranijeg detinjstva i danas važi za jednog od najboljih poljoprivrednika u ovom kraju. Međutim, kao i svi ostali, tekuću sezonu ne pamti po dobrom. Pogledaje kratak intervju, kako Janko ocenjuje poljoprivrednu proizvodnju u toku 2018. godine i koje želje ima za narednu sezonu?

Kako biste ocenili poljoprivrednu proizvodnju u 2018. godini?

„Najveći utisak ove godine mi je to što nismo mogli da krenemo s proleća u pripremu ratarskih površina za sejanje zbog vremenskih uslova, kasnije nam je nedostatak padavina jako otežao jesenje oranje koje je kod nas u pazovačkom ataru odrađeno na svega 40 odsto površina, kvarili su se traktori i bilo je mnogo problema. Bilo je prinosa u godini za nama, ali finansijski nismo zadovoljni jer su cene pale“, istakao je za Agromediju Janko Turčan.

Kako se sve to odražava na vaše i domaćinstva u okruženju? Ako se slična situacija ponovi sledeće godine, kako će se to odraziti na poljoprivrednike?

„Biće velikih problema, moram da naglasim i da je prošla godina bila strašno teška, bilo je jako malo padavina, jako niskih prinosa i cene isto nisu bile neke. Biće problema sa pojedincima, mnogi su već odustali koji obrađuju male površine, ako se ovo ponovi biće još odustajanja sigurno, biće strašno.“

Kako biste ocenili pomoć koja stiže od Ministarstva poljoprivrede, da li Ministarstvo na adekvatan način pomaže poljoprivrednicima?

„U svakom slučaju može da bude bolje, odlazio sam više puta kod ministra Nedimovića, obećavali su nam da će biti subvencionisanog goriva u septembru, međutim nismo dobili ništa od toga. Šta ih košta da obećaju, papir trpi sve, kada dođemo kod njih na pregovore oni nam obećaju sve i na kraju od toga ne bude ništa. Subvencije su samo 4000 dinara po hektaru i to je sramota, a da ne pričamo o gorivu i troškovima koji su veći ove godine usled nedostatka padavina.“

Kada bi ministar bio “deda mraz”, šta biste vi poželeli za 2019. godinu?

„Želeo bih da malo uđe među raju, među nas poljoprivrednike, da nas sasluša i to što čuje da sprovede u delo, zaključio je Janko.

Sagovornik:

Janko Turčan, Stara Pazova

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica