Istraživali smo: Pšenica sve osetljivija na klimatske uslove, a i prinosi manji

Istraživali smo: Pšenica sve osetljivija na klimatske uslove, a i prinosi manji

Nagle klimatske promene poslednjih godina predstavljaju sve veću opasnost za različite biljne kulture. Međutim, kada je reč o pšenici, one mogu biti zaista pogubne, kako se zaključuje u najnovijem istraživanju.

Pšenica sve neotpornija na klimatske promene - © Agromedia

Na osnovu detaljnih opservacija različitih sorti pšenice u devet evropskih zemalja, javlja se bojazan da će klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi dovesti do značajnog smanjenja prinosa pšenice u Evropi. Kako grupa istraživača koju predvodi profesor Jorgen E. Olesen sa Odeljenja za agroekologiju na Univerzitetu Aarhus otkriva postojeći programi oplemenjivanja i selekcija sorti nisu spremni za promenu klime.

Umesto stvaranja novih genotipova, naučnici bi trebalo raditi na stvaranju otpornosti useva na klimu razvijanjem novog sortimenta.

„Kapacitet jednog genotipa da daje dobre prinose u različitim klimatskim uslovima i ekstremima je ograničen. Zato je potrebno stvoriti niz sorti ksa različitim odgovorima na kritične vremenske uslove kako bi se promovisala otpornost useva na klimu“, navodi se u izveštaju.

Istraživači su otkrili da se različite vrste otpornosti pšenice na poljima u većini evropskih zemalja pogoršala u proteklih 5 do 15 godina. Pšenica je postala osetljiva čak i na vlažno vreme i nekoliko dana konstantnog padanja kiše, dok su stres od vrućine i osetljivost na sušu ograničavajući faktori za adaptaciju pšenice na klimatske promjene u Evropi.

Neprilagođavanje ove kulture klimatskim promenama može stvoriti probleme sa zalihama hrane u budućnosti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica