Hibridi kukuruza sa kojima ćete biti rekorder i u sušnoj godini

Hibridi kukuruza sa kojima ćete biti rekorder i u sušnoj godini

Jednog ratara u mestu Pivnice, nedaleko od Odžaka, hibridi kukuruza ZP 606 i ZP 666 već godinama nisu izneverili. On čak i ove godine sa njima očekuje rod veći od 10 tona po hektaru.

Mišo Kubinjec, ratar iz Pivnica kod Odžaka, ove godine je kukuruz posejao 9. aprila. Sve pripreme pre setve se na imanju ovog domaćina podrazumevaju, a na njegovim njivama gaje se samo dobro provereni i pouzdani hibridi kukuruza.

ZP Dani polja okupili oko 1.500 posetilaca

Sejali smo hibride kukuruza ZP 606 i ZP 666, a predusev je bila soja. U jesen je zaorano 175 kilograma 8:15:15 đubriva, prskano je kada je kukuruz imao 4 lista i jednom sam ošpartao. Najvažnije je što su ovi hibridi veoma tolerantni na sušu“, rekao je Mišo.

 

Kukuruz u klipu - Pixabay.com 

ZP hibride kukuza ZP 606 i ZP 666 Mišo već godinama seje na svojim njivama. Do sada ga, kaže, još nikada nisu izneverili.

Oba hibrida su izvanredna. Prošle godine sam imao rod sa ZP 606 – 138 metara i 20 kilgorama. Zato i sejem samo domaće“, dodaje on.

Kukuruz u klipu - Pixabay.com 

Nenad Delić, direktor sektora za nauku i razvoj u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ takođe je zadovoljan trenutnim stanjem kukuruza na parcelama našeg domaćina.

Ovde je dobro zemljište, ali dobar je i proizvođač. On praktikuje dobre proizvodne navike i korektno je odradio ovu njivu. Hibridi jako dobro izgledaju. Ovde je gustina setve bila 24,5 centimetara, što znači da ima oko 59.000 do 60.000 biljaka po hektaru. Moja procena je da će ovde biti između 8 i 10 tona kukuruza po hektaru“, navodi stručnjak.

ZP hibridi kukuruza - ©Agromedia 

S obzirom na to da se ratari sve više susreću sa tropski toplim letima, kakvo je bilo i ovo, stručnjaci u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ u svojim selekcionim programima vode računa o selekciji genotipova koji će ublažiti negativne efekte suše i trude se da stvore hibride koji će uvek dati zadovoljavajuće prinose. Takođe, oni ratare redovno savetuju i kada je reč o izboru sortimenta i pravilnoj agrotehnici.

Koristimo sve resurse koje imamo i ispitujemo izvorne materijale prema različitim aspektima, naročito prema aspektu tolerancije na sušu. Objedinjujući sve dobre osobine, inkorporiramo ih u hibride i tako postižemo agronomski dobre osobine za naše proizvođače“, dodaje on.

Sagovornici:
Mišo Kubinjec, ratar iz Pivnica
Nenad Delić, direktor sektora za nauku i razvoj, Institut za kukuruz „Zemun Polje“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.