Da li znate zašto se suncokreti uvek okreću prema Suncu?

Da li znate zašto se suncokreti uvek okreću prema Suncu?

Da suncokreti prate kretanje Sunca, to je već odavno poznata činjenica. Kako dan odmiče, oni okreću svoje cvetove od istoka prema zapadu. Međutim, naučnici sve do sada nisu imali objašnjenje zbog čega oni to rade.
 

Suncokret - © Pixabay

Jedno američko istraživanje pokazalo je da kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat. Upravo zbog tih promene pozicija pčelama se ove biljke čine većim i privlačnijim.

Ovo je prvi primer da na rast neke biljke utiče njen unutrašnji sat i da to ima čak i evolucijske posledice, rekla je naučnica Stejsi Harmer sa Kalifornijskog univerziteta.

Još od 1898. godine naučnici proučavaju kako suncokreti započinju svoj dan okrenuti prema istoku i kako se u toku dana postepenu okreću prema zapadu, da bi se do noći ponovo vratili na istok.
 

Suncokret - © Pixabay

Niko dosad nije uspeo da shvati šta je to što reguliše taj proces. Kako bi ustanovili da li je reč o biološkom satu ili se biljke jednostavno kreću po nekom predodređenom rasporedu, američki biolozi sproveli su niz eksperimenata. Svi ti eksperimenti vodili su do zaključka da je u suncokretima nešto povezano s 24-satnim ritmom kretanja.

Ali, šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta? Naučnici su ustanovili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane. To dovodi do toga da biljka njiše svojim cvetom.

Pokazalo se da je to za biljku veoma važno, jer su one biljke koje su bile okrenute od Sunca za vreme trajanja eksperimenta imale za 10% manje listove od prosečnih. Takođe, suncokreti koji su ujutro prirodno bili okrenuti prema istoku privukli su pet puta više pčela od onih koje su naučnici namerno okrenuli na zapad.

Izvor: Express.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.