Srpski ultramaratonac brzohodač gaji rano povrće u plasteniku

Srpski ultramaratonac brzohodač gaji rano povrće u plasteniku

U trci karijere ultramaratonac brzohodač Nebojša Stefanović u češkoj varoši Kladno nadomak Praga, pre dvadesetak meseci, na međunarodnom Evropskom ultramaratonu osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju. Leskovčanin je bez prekida trčao 48 sati i istrčao 284 kilometara i 681 metar, što je do danas apsolutni nacionalni rekord Srbije. Penzija koju prima i prihodi od poljoprivrede to jest gajenja ranog povrća u plastenicima su mu osnova finasiranja tog sporta na međunarodnoj sceni. 

Nebojša StefanovićFoto: Tomislav Stevanović

Najbrži poštar na svetu

Na ime višegodišnje afirmacije sporta i trka maratona i ultramaratona seniora i veterana Stefanović je tokom ove 2021. godine dobio posebno priznanje državnog Atletskog saveza prilikom poslednje trke oko Palićkog jezera.

Ovaj do skora poznati leskovački poštar, prema nedavnoj nezvaničnoj evidenciji čeških medija, je najbrži poštar na svetu. Rođen je oktobra 1963. godine u leskovačkom prigradskom naselju Donja Jajina. Atletikom se bavi više od 30 godina. Dugogodišnji je član dva ugledna leskovačka atletska kluba AK “Dubočica“ i AK “Gak-Leskovac“, a trenirao je i u drugim klubovima u zemlji.

„Nedavno sam ostao bez supruge koja je nakon kratke bolesti umrla, te me trčanje odnosno brzo hodanje na trenutak odvaja od moje teške svakodnevnice, iako sam gotovo polovinu trka pretrčao bosih nogu“, priča nam Nebojša koji je tokom svoje poštarske karijere prošao i „scile i harbide“.

Mala penzijica i prihodi od poljoprivrede, od gajenja ranog povrća u plastenicima, su mu osnova finasiranja ovog skupog sporta na međunarodnoj sceni.

Povrće prodaje na leskovačkoj „Zelenoj pijaci”

Kako kaže, ima lepo uređenu baštu i plastenik za ugled. Gaji rano povrće, dovoljno za njega i njegovu porodicu ali nađe se, tvrdi, ponešto viška robe i za prodaju na „Zelenoj pijaci”.

I tako on uz pomoć lokalne samouprave grada na obalama reke Veternice, donatora i brojnih sponzora, uspeva da pobedi u dvoranskom prvenstvu Srbije na 3000 metara. U trci na tri kilometara na otvorenom prvenstvu Srbije među brzohodačima na beogradskom Košutnjaku par puta stiže prvi. Treće mesto osvaja i na prvenstvu Srbije za starije seniore na Paliću, i sve tako redom…

Nebojša Stefanović medaljaFoto: Tomislav Stevanović

Ovaj poljoprivredni proizvođač je sedmi na svetskoj rang – listi u kategoriji 50-60 godina

Prema zvaničnoj evidenciji nadležne međunarodne asocijacije Leskovčanin Nebojša Stefanović je poslednjih par godina sedmi na svetskoj rang-listi u svojoj kategoriji od 50 – 60 godina. U trci veterana u ekstremnim vremenskim uslovima u češkom gradu Kladno naš Stefanović je bio drugi, odmah iza Rumuna Daniela Trusca a ispred Belgijanca Jaskues Beska.


„Trčaću još koju godinu, dok me noge nose. Sa velikim zadovoljstvom na međunarodnim trkama predstavljam svoj grad i svoju državu. Imam veliki broj prijatelja među atletičarima seniorima u svetu. Nažalost pandemija korona virusa usporila je sve nas, a dokle će tako biti videćemo“, priča sa setom u našem razgovoru Nebojša Stefanović, srpski rekorder brzohodač i poljoprivredni proizvođač iz povrtarskog naselja Donja Jajina, nadomak Leskovca.

U tamošnjoj mesnoj zajednici nezvanično saznajemo da je on dok je raznosio poštu selima leskovačkog Porečja, „znao da potrči da pobegne od moguće kiše, ili da nakon posla odmah potrči i na njivu i zaštiti svoje plastenike od nadolazećeg nevremena“.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica