Rotkvica – otvara apetit i lako se gaji

Rotkvica – otvara apetit i lako se gaji

U proleće i jesen rotkvice svojom bojom doprinose šarenilu pijace, a kada je reč o ishrani svoju vrednost zaslužuju i ukusom. U daljem tekstu pročitajte šta sve treba znati o rotkvici i kako je gajiti.

Gajenje rotkivca - © Pixabay 

Dr Ivo Đinović u svojoj knjizi “Svet povrća” kaže da je rotkvica prisutna u ishrani od početka sedamnaestog veka, i od rotkve se razlikuje jer po sitnijem plodu, ima kraći  vegetacioni period i spada u jednogodišnje biljke.

Ren iz bašte je uvek ukusniji od onog sa pijace – Evo kako ga gajiti

 

Rotkvica se kod nas gaji na malim površinama, a retki su slučajevi da se sadi na većim parcelama. Seme rotkvice je slično semenu rotkve, koja sadrži od 100 do 200 semenki u gramu. Pri sejanju rotkvice prostor između redova bi trebalo da iznosi od 15 do 20 cm, a razmak u samom redu od 3 do 5 cm.

Gajenje rotkivca - © Pixabay

Setva rotkvice

Seje se u rano proleće i u drugoj polovini septembra meseca, čim uslovi dozvole. Po kvadratnom metru može se odgajati preko 300 biljaka rotkvice. Ova biljka ima vegetacioni period od 30 do 40 dana i na trpezama se može naći krajem aprila i početkom maja.


SAVETI: Kako gajiti luk srebrnjak

 

Sorte rotkvice

Postoji više sorti rotkvica koje se razlikuju po izgledu, krupnoći ploda, izgledu korena i boji. Kod nas su odomaćene sorte Beogradska, koju karakteriše okrugli plod koji je 2/3 crvene , a pri dnu bele boje.Pored ove kod nas se često koristi Ledena sveća, sorta sa duguljastim belim plodom, dugim od 8 do 10 cm. Druge poznate sorte rotkvica su Rosso a forma  d’ oliva, Mezzo lungo roso a picola punta bianka, Cherry belle, Scarlet champion, Kokarde i Ribella, kaže dr Ivo Đinović u svojoj knjizi “Svet povrća”.


Gajenje rotkivca - © Pixabay

Upotreba rotkvice u ishrani

Najčešće se koristi kao salata, može se jesti i cela zajedno sa listovima ako je u pitanju mlada biljka, i seckana u mešanim salatama. Zbog svoje specifične strukture, hrksavosti i osvežavajućim ukusom utiče na otvaranje apetita i bolje varenje hrane.


Lekovita svojstva rotkvice

Ljutkasti ukus rotkvica ima zbog sumpora i eteričnih ulja. Ima malu hranjivu vrednost, a najviše sadrži šećere i ugljene hidrate. Sadrži vitamin C, B1 i B2, nešto malo  vitamina A, ali ima dosta  minerala i to najviše: kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, bakra, gvožđa. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica