Marko Jovanović iz Turekovca se sa članovima svoje porodice pre 20-ak godina opredelio za povrtarstvo. Na oko dva hektara uspešno gaje papriku, paradajz, krastavac, salatu i karfiol, uprkos izazovima koje donose vremenske neprilike i manjak radne snage. Zahvaljujući porodičnom radu i stabilnoj mreži otkupljivača, uspeli su da održe proizvodnju i plasman. Ipak, prekomerni uvoz i nepovoljni tržišni uslovi sve više otežavaju rad domaćih proizvođača. O tome kakva je perspektiva povrtarstva u Srbiji i zašto je važno sačuvati domaću proizvodnju, razgovarali smo sa Markom Jovanovićem.
Od povrtarskih kultura porodica Jovanović gaji papriku, paradajz, krastavac, zelena salata, karfiol, a sve to na površini od oko 2 hektara, što na otvorenom, što na zatvorenom prostoru. Tekuća sezone je izuzetno izazovna što se tiče vremenskih uslova, ali je ova vredna porodica uspela da se izbori sa preprekama.
Možda vas zanima
Što se tiče uslova na tržištu, Marko je za sada zadovoljan jer postoji potražnja za svim njihovim proizvodima. Ipak, nije svaka godina takva, pa se često desi da ponuda bude mnogo veća u odnosu na potražnju. Jovanovići već dugo imaju stabilnu mrežu otkupljivača i kupaca, pa su na taj način osigurali plasman svoje robe.
Otac iskustvo, sin znanje: Priča o porodici koja gradi budućnost kroz povrtarstvo!
Proizvođačima iz Srbije veliki problem stvara prekomerni uvoz povrća, koji zna da u velikoj meri obori cenu domaćim proizvođačima. Još jedan problem je radna snaga koje nema, a koji sa sobom povlači i nemogućnost širenja proizvodnje. Na gazdinstvu Jovanovića je tokom radova angažovana cela porodica i to je jedini održivi način za bavljenje ovim poslom. Mladi napuštaju selo ali i Srbiju, a niko više ne želi da se bavi poljoprivredom.
Uprkos problemima, kod Jovanovića volje i truda ne nedostaje, rad je naporan a tu je i dosta odricanja. Bez toga nema uspešne proizvodnje, a to nam je potvrdio i naš sagovornik. Poslušajte šta ima da kaže o perspektivi povrtarstva u Srbiji.


 
                                     
    
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                         
                         
                         
                         
                     
                     
                     
                     
                    
Komentari