
Paprika i kako je gajiti – OSNOVNI SAVETI ZA POČETNIKE!
Bez ova 2 saveta stručnjaka u vezi sa gajenjem paprika nemojte počinjati proizvodnju!
Dr Ivo Đinović iz kompanije „Superior“ uvek sa puno ljubavi govori o sortama i hibridima povrća koje je stvorio. Ovoga puta otkriva kako je smislio nazive za 7 vrsta povrća. Počinje sa paradajzom:
„Lider je od engleske reči lead, što znači vodeći. Ova sorta je stvarno bila lider po ukusu, kvalitetu, po mnogim osobinama, rodnosti, otpornosti na bolesti... U svoje vreme bio je to jedan od vodećih, kada je reč o paradajzu. Pa i dan-danas, iako ga više i ne proizvodimo, ima ljubitelja Lidera.“
Sledeća je priča o nekoliko sorti paprike:
„Belinda je jedno internacionalno žensko ime, a to je jedna bela babura.“
„Devetka je bila u ogledu pod brojem 9. Tako smo je vodili i ostalo joj ime Devetka. Kao što postoji pasulj Dvadesetica u Novom Sadu, ni mi joj nismo menjali šifru. Tako postoji, na primer, i jabuka koja se zove Šifra.“
„Prizrenka – sama reč govori da potiče iz okoline Prizrena. To je inače crvena paprika i spada u grupu ajvaruša ili kako se negde kaže ajvarka, crvena paprika. Ona je tamnozelena dok je mlada i pripada tipu Kurtovske kapije.“
Prizrenka je crvena paprika i spada u grupu ajvaruša ili kako se negde kaže ajvarka, crvena paprika. Ona je tamno zelena dok je mlada i pripada tipu Kurtovske kapije.
„Crvena stena je paradajz sa crvenim i čvrstim plodovima“, objašnjava dalje dr Ivo. „Romansa je jedna divna rana paprika za gajenje u tunelima, gde daje najbolje rezultate. Bledo je zelena, skoro bela, vrlo krta, sočna, slatka...“
„Šorokšari je stara mađarska sorta. Inače, Šorokšar je jedno predgrađe Budimpešte i kao što ima šljiva Mađarka, tako postoji i paprika Šorokšari.“
Sagovornik: dr Ivo Đinović, „Superior“
Bez ova 2 saveta stručnjaka u vezi sa gajenjem paprika nemojte počinjati proizvodnju!
Gajite paradajz? OBAVEZNO PROVERITE da li ovo redovno radite kako biste imali krupne, lepe i sočne plodove! U suprotnom, prinos možda neće biti zadovoljavajući!
Saznajte sve što niste znali o tome kako nastaju hibridi paradajza! Otkrivamo kako priroda učestvuje u stvaranju hibrida i zašto oni daju dobar rod i prinos!
Ako ovo čitate, sigurno ste ljubitelj salata, bilo da su prilog drugim jelima ili jednostavan obrok. Međutim, da li ste spremni da tom jelu posvetite pesmu?
Kompanija Superior postoji već više od 20 godina! Poljoprivrednici je prepoznaju po paprici Slonovo uvo, a veoma je zanimljivo kako je nastala!