Oduševiće vas kako izgleda ova kupusnjača a nije karfiol

Oduševiće vas kako izgleda ova kupusnjača a nije karfiol

U jesenjoj bašti našeg stalnog saradnika Vladimira Milutinovića ostali su kupus, karfiol, brokoli ali i jedna neobična vrsta kupusnjače koja izgleda kao da nije sa ove planete.

„Pored kupusa koji smo sekli za kiseljenje, opstao je pre svega karfiol, snežna kapa ili druge sorte. Karfiol se lako gaji i svake godine daje u ovo vreme glavice, možemo ga dakle gajiti i kao jesenju i kao prolećnu kulturu“, istakao je Vlada.

Pored karfiola Vladimir ovih dana uživa i u brokoliju.

„Brokoli je meni omiljen, deca ga ne vole ali brokoli spada u kulturu koja je veoma zdrava za ishranu. Brokoli ostaje u bašti do kasnih zimskih dana, može da se koristi svež ali i da se zamrzava. Ko želi da ga gaji ne treba da seče stabljiku iz zemlje jer će mu i sledeće godine roditi novi cvet“, objasnio je Vladimir.

I jedna od najinteresantnijih biljaka iz roda kupusnjača koja je u Vladinoj bašti je romanesko.

Romanesko © Agromedia

„Za romanesko ne mogu da se odluče da li je brokoli ili karfiol, ali se tako gaji. Seje se u letnjim mesecima, pa se rasađuje i uspešno koristi kao kasni jesenji usev. Romanesko može da dostigne težinu od dva kilograma, takođe se kiseli, a zbog svog izgleda izuzetna je dekoracija hrane“, objasnio je Vladimir.

Ako se kombinuju kupusnjače u različitim bojama idealne su za pravu zimsku ali i prazničnu salatu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica