Ljuta papričica u tegli – jestivi ukras u domu

Ljuta papričica je biljka koja je veoma primenjiva u kulinarstvu, a pritom može biti  dekorativna. Može se saditi iz semena u teglama tokom februara i držati u zatvorenom prostoru, a kada nastupi proleće i temperature se podignu, biće idealan jestivi ukras na vašem balkonu. Kako se uskoro bliži sadnja ljutih papričica, saznajte šta je potrebno za njihov pravilan rast i razvoj u zatvorenom prostoru.

Ljuta papričica © Agromedia

 

Sadnja i zemljište

Nakon nabavke semena poželjno je držati ga nekoliko sati ili preko noći da ostoji u čaju od kamilicice kako bi opna bila mekša i sprečila se pojava bakterijskijh i gljivičnih oboljenja.

Za sadnju se koristi univerzalni supstrat za povrće. Važno je da se seme ne prekrije sa prevelikim slojem zemlje jer ono u tom slučaju neće imati dovoljno snage da iznikne napolje. Semenu je potrebno od pet do mesec dana da proklija, a naznaka da je proklijalo su tri, četiri prava lista.

Za uspešno klijanje semena potrebna je ujednačena temperatura koja iznosi oko 25 stepeni. Kako bi se se obezbedila ova toplota, biljku možete držati blizu radijatora, rutera ili nekog drugog izvora toplote u svom domu, ali ne previše blizu. U ovom periodu do klijanja ne traže veliku količinu svetlosti, ali kasnije im trebate obezbediti dosta sunčevih zraka jer vole svetlost i toplotu.

Prilikom sadnje u tegle, važno je biti obazriv jer su stabljike krhke, te biljku ne treba uzimati za listove nego za stabljiku. U ovoj fazi biljku ne treba odmah izlagati sunčevoj svetlosti na prozorima, nego sačekati da se još malo oformi. Takođe, tegle sa presađenim sadnicama ne treba iznositi na balkon dok se spoljna temperatura ne poveća. Optimalna temperatura preko dana je  15 stepeni, a noćna 12 stepeni.

Ljute papričice © Pixabay

Zalivanje

Nakon setve je potrebno odmah zaliti zemlju, a kasnije je dovoljno zalivanje jednom nedeljno  Najbolji princip provere vlažnosti zemljišta je da pipnete prstom zemlju i procenite da li je suva. Takođe, prilikom sejanja je važno da posude za setvu imaju otvore na dnu.

Preporučuje se zalivanje ustajalom vodom ili kišnicom. Kada se ljuta papričica zasadi napolju ili drži na balkonu, tokom letnjeg perioda i toplih dana potrebno je zalivati je u jutarnjih časovima ili kasno uveče.

Neophodno je biti obazriv da zemljište ne bude previše vlažno jer višak vode izaziva truljenje i smanjuje ljutoću paprike.

Đubrenje

Potrebno je obezbediti im dovoljno kalcijuma jer usled njegovog nedostatka plodovi u razvitku krenu da poprimaju žutu boju i da otpadaju.

Neophodno je biti obaziv kada je đubrenje u pitanju, jer ukoliko se previše đubri biljka raste u visinu i razvija se ali plodovi izostaju.

Uz ispunjenje ovih uslova biljka može da naraste do 28 centimetara. Plodovi postepeno počinju da tamne i poprimaju različite nijanse crvene boje. Za sadnju semena u maloj količini se mogu koristiti plastične čase sa rupicama na dnu, a ako su u pitanju veće količine može se koristiti kontejner od stiropora.

 

Komentari