
Povrtarska proizvodnja moguća i zimi!
Mislili ste da je povrtarska proizvodnja nemoguća u zimskim mesecima? Pogrešili ste! Pogledajte koje kulture uspevaju i zimi i kako ih gajiti
Crna i bela rotkva se tradicionalno koriste kao zimske salate, naročito na posnoj trpezi. Svako ko je u toku avgusta posejao rotkvu u plodovima uživa u januaru.
S obzirom na to da je 2018. godina bila kišna ovo povrće se lepo razvijalo i rodilo lepe i dobro formirane plodove bez puno zalivanja i truda.
„Pored bele i crne rotkve, postoje i rozikaste, žute, šarene, različitog oblika. Zimska rotkva je popularna zato što ne mrzne na niskim temperaturama i visokom minusu. U proteklom periodu je bilo i -15 a koren rotkve koji je bio iznad zemlje nije promrzao“, objašnjava Vladimir Milutinović.
Plodovi crne i bele rotkve nakon branja i čišćenja čuvaju se na hladnom i tamnijem mestu.
Tako očišćene rotkve mogu da se čuvaju i mesecima tvrdi Vlada. Ipak, on najviše voli da plodove donese direktno iz bašte po potrebi.
„Predlažem da se od ove rotkve prave salate, sveža rotkva je pravi izvor vitamina, sadrži dosta kalijuma, gvožđa, fosfora. Ukus je gorak, a postoje više i manje ljute koje se lako prepoznaju po boji kore.“
Crne rotkve su veoma ljute i karakteriše ih jak specifičan ukus, dok su bele nešto blaže i sočnije.
Priprema salate je vrlo jednostavna, rotkva se oljušti, opere i izrenda.
„Kako bi se ublažila gorčina, dobro je tako pripremljenu salatu potpopiti u kiselu vodu, uz malo soli i ulja dobija se kvalitetna salata. Uz praziluk po želji prava je poslastica, možda malo teža za stomak ali je izuzetno zdrava i dobra.“
Ukoliko i vi želite crnu i belu rotkvu u zimskoj bašti, budite vredni u avgustu!
![]() |
Autor
Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović
Rođeni Valjevac i danas vlasnik poljoprivrednog imanja u selu Valjevska Loznica nadomak Valjeva.Moj hobi su putovanja, kulinarstvo, pčelarstvo, uzgajanje živine i ovaca,priprema rakije, vina i zimnice i skupljanje semena. |
Mislili ste da je povrtarska proizvodnja nemoguća u zimskim mesecima? Pogrešili ste! Pogledajte koje kulture uspevaju i zimi i kako ih gajiti
Setva peršuna najčešće se obavlja u rano proleće. Februar ili mart pogodni su za setvu ove biljke. Međutim, peršun se može sejati i kao jesenja kultura.
Naša ekipa obišla je imanje Mladena Ćetkovića, nedaleko od Beograda, a glavni razlog posete bila je zaštita mlade smokve od hladnoće tokom zimskih meseci.
Ukoliko želite da sami izvršite kalemljenje biljaka znajte da to može biti veoma lak posao. Ipak, neophodno je da imate odgovarajuću opremu. Pogledajte kakvu.
Bilo da ih jedete sušene ili sveže, smokve su uvek ukusne. Ali kako ih imati na dohvat ruke kad ih poželite, pitate se? Veoma je jednostavno, pogledajte!