Radne snage je sve manje, ali OVE MAŠINE će spasiti VINOGRADARSTVO!

Radne snage je sve manje, ali OVE MAŠINE će spasiti VINOGRADARSTVO!

Tehnološki napredak neprestano nam donosi inovacije u oblasti mehanizacije. Kako je sve manje kvalitetne radne snage, kvalitetne mašine su u vinogradarstvu više nego dobrodošle. Kompanija Agrol iz Temerina u saradnji sa Rubinom iz Kruševca na jednom od njihovih vinograda prezentovala je mašinu u radu koja se koristi u vinogradarskoj proizvodnji.

Marko Princip, direktor kompanije Agrol, sa zadovoljstvom govori o prezentaciji, navodeći da je Agrol ranije veoma često organizovao ovakve događaje. ,,Agrol je prethodnih godina, pre korone, uvek organizovao ovakve i slične manifestacije gde smo želeli da prikažemo direktno samim korisnicima mašine u radu. Jedna od takvih manifestacija je bila održana u vinariji Zvonko Bogdan, neke smo pravili kod nas na našem imanju u Temerinu i danas smo ovde u vinariji Rubin, na potezu u Paraćinu. Ovakve manifestacije smo vrlo rado pravili pre korone. Nažalost, zbog samih uslova i nemogućnosti, prethodne 2-3 godine nismo bili u mogućnosti da ih pravimo, ali smo sretni da danas prikazujemo mašine i da su se ljudi koji su zainteresovani odazvali”.

Tokom prezentacije, kompanije Agrol predstavila je 3 mašine u radu:

1. Mašina za lačenje (skidanje zaperaka)

2. Mašina za zelenu rezidbu

3. Mašina za defolijaciju (skidanje viška lisne mase)

Koja im je namena i kako funkcionišu ove mašine?

Nešto više o samim mašinama rekao nam je Igor Lončar ispred kompanije Agrol.

,,Danas smo prikazali tri mašine u Rubinovom vinogradu. Jedna je mašina za lačenje, to jest za skidanje viška izdanaka i trave u samom vinogradu. Ima integrisan svoj hidraulični rezervoar tako da bilo koji traktor koji ima dva hidraulična izvoda može da je koristi. Ne pregreva sistem hidraulike samog traktora tako da je to jedna mašinica koja može dosta toga da uradi na polju i u vinogradu i to smo videli na delu danas.


Druga mašina mašina za prekraćivanje ili mašina za zelenu rezidbu koja, u ovom slučaju ovde je iza nas što se vidi, ima dva vertikalna i dva horizontalna noža tako da je tzv. duplo G mašina koja radi u jednom prohodu ceo red. Ona mora da bude opremljena sa svojim nezavisnim hidrauličnim sistemom i hladnjakom jer, kao što znate, zelena rezidba se radi početkom jula meseca, sredinom jula meseca, zavisi od toga kakva je godina bila i da se ne pregreva ceo sistem.

I treća mašina je mašina za skidanje viška lisne mase, to jest za defolijaciju, koristi se pretežno u crvenim sortama ali i u belim, da bi samo grožđe dobilo više boja samim tim i više šećera”, tvrdi Lončar.


Zašto bi se neko odlučio za kupovinu ovih mašina?

Nakon 27 godina poslovanja na srpskom tržištu, predstavnici kompanije Agrol postali su prepoznatljivi po najboljem odnosu cene i kvaliteta. Pored toga, izuzetno im je važna korisnička podrška, pa u tom smislu izlaze u susret svim željama i potrebama klijenata.

Ko je proizvođač ovih mašina?

Proizvođač mašina koje su predstavljene je Fama Pruning iz okoline Mantove, to jest iz Suzare, iz poznate italijanske vinogradarske regije. Inače, Fama Pruning je firma koja je usko specijalizovana, isključivo se bavi mašinama za rezidbu, kako voća, tako i vinograda.


Da li kompanija Agrol pruža servis i podršku prilikom kupovine ovih mašina?

Kako tvrdi Igor Lončar iz kompanije Agrol, podrška klijentima ne izostaje. ,,Naša praksa je da mi lično isporučujemo mašine na sam voćnjak ili vinograd do krajnjeg kupca, bila to firme ili poljoprivredno gazdinstvo. Donosimo svu potrebnu papirologiju, donosimo uputstvo za upotrebu, provodimo ako treba ceo dan sa krajnjim klijentom, objašnjavamo sve, kako sama mašina funkcioniše i puštamo je u rad. Naravno, tu smo i ako treba neki rezervni deo, lager je dovoljan za ono što se uglavnom može desiti – da se pokvari ili dotraje, da se zameni tako da nije nikakav problem što se toga tiče”, tvrdi Lončar.

Koje površine vinograda opravdavaju kupovinu jedne ovakve mašine?

Kako tvrdi Miloš Živić iz kompanije Rubin, svaka od mašina postaje rentabilna i ,,isplaćuje samu sebe” nakon određene ,,hektaraže”. Po njegovom mišljenju, mašina za lačenje bi mogla već posle 100 hektara da se isplati u odnosu na koštanje sezonskih radnika.

,,Mašina za mašinsko prekraćivanje malo više od 100 hektara i mislim da će posle toga biti rentabilna, sama će sebe otplatiti nakon te hektaraže. Poslednjih godina sve je manje radne snage, sve je manje kvalitetne radne snage. Tako da su jednostavno mašine budućnost i moraćemo da ulažemo u mehanizaciju”, tvrdi Živić.

Sa tim se slaže i Jovan Zarić (Celanova agro Vršac): ,,činjenica je da je budućnost u korišćenju ovakvih mašina u savremenoj proizvodnji i proizvodnjama koje nas čekaju narednih godina. Očigledno da će radne snage biti sve manje, a da će cena koštanja biti sve bitnija kada pričamo o proizvodnji, bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, između ostalog sada kod vinograda baziraćemo se na ove mašine. Konkretno mi se dopada kako ove mašine odrađuju posao i mislim da su apsolutno korektnog kvaliteta”, prognozira Zarić.

Sponzorisana objava: Agrol

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica