Svet poljoprivrede Prodavnica

Moćni Claas Lexion 5300! – Zbog novog sistema izvršaja sa 313 KS ostvari učinak kao da mu je 413 KS

Pogledajmo kako se kombajn Claas Lexion 5300 pokazuje u praksi i da li su novi vlasnici zadovoljni novom investicijom.

Claas Lexion 5300 je najnovija generacija kombajna sa novim sistemom za izvršaj; ima četiri bubnja, pet slamotresa, to je nešto novo na našem tržištu i zato smo se opredelili za njega“, kaže Ljubomir Salonski, poljoprivrednik iz Gospođinaca.

„Otprilike dva dana radimo na njemu i do sada se jako dobro pokazao. Ima veću propusnu moć i možemo više da uradimo u toku dana. To nam je važno zato što nam sada vremenske neprilike skraćuju žetvu. Zbog toga smo se i odlučili da uzmemo veći kombajn“, navodi on.

Zašto ste se odlučili za Claas Lexion 5300?

Manja potrošnja goriva i veča propusna moć. Više uradimo u toku dana i odmorniji smo. Idealno kopira teren, što je posebno važno u soji zato što ima mahune koje su niske. Lexion 5300 ih apsolutno sve pokupi“, navodi Salonski.

Ovaj poljoprivrednik je već imao priliku da radi na Claasovom kombajnu: „Već smo imali Tucano 430 koji je isto bio izvanredan kombajn. Kada je reč o razlikama, Lexion 5300 ima veći bubanj, jedan bubanj više, manje opterećenje motora, veći bunker, jači motor i može da ide brže“.

Ljubomir takođe kaže i da Lexion 5300 dnevno može da skine oko 40 hektara pšenice što je oko 8 tona po hektaru, dok je Tucano pšenicu skidao otprilike 20 do 25 hektara na dan.

Servisna podrška je uvek dostupna

U okviru prva dva dana Salonski je uspeo veoma lako da rukuje ovim modelom, jer kako kaže on sve sam šteluje iz kabine.

Sam Salonski kaže da je vrlo zadovoljan servisnom podrškom koju je do sada imao: „Imali smo uvek na raspolaganju sve rezervne delove i serviseri su uvek dolazili, i kada je bilo manjih kvarova u toku dana se to popravljalo i moglo se nastaviti sa žetvom, a veoma je važno da u toku žetve kombajn ne stoji“.

Sagovornik: Ljubomir Salonski

Komentari