Claas Lexion 6800 + heder od 18 redova ‒ Parta, Banat

Claas Lexion 6800 + heder od 18 redova ‒ Parta, Banat

Porodično gazdinstvo Tikić iz Parte obrađuje 2700 ha. Proizvode uljanu repicu, pšenicu, ječam, suncokret, soju i kukuruz. Posetili smo njihovo domaćinstvo kako bismo saznali da li su zadovoljni novom investicijom – kombajnom Claas Lexion 6800.

“Ovaj kombajn je nabavljen zimus, a ove godine je prvi put ušao u sezonu uljane repice, pšenice, i evo sad ovde smo na parceli gde i suncokret kosim. Nismo se ni nadali kako smo dobru mašinu kupili”, navodi Dragan Tikić.

Prema njegovim rečima, odabrana je marka Claas, jer je u pitanju poznat i kvalitetan brend, a uz to rezervnih delova uvek ima tako da u toku dana mogu da reše bilo koji kvar, što je veoma važno u poljoprivredi.

Kako se kombajn pokazao u žetvi?

Milan Tikić je ovom prilikom otkrio kako kombajn funkcioniše u žetvi: „Kombajn je izuzetno moćan, opterećenje motora ide do nekih 25 procenata sa uključenom sečkom, apsolutno lako nosi, nema nikakvih problema. Vozimo od 5,5 do 8 km/h. Sa ovim hederom troši 8 l/ha, što znači da je u odnosu na prošle modele kombajna potrošnja manja oko 20%“.

I Milan potvrđuje da je dostupnost rezervnih delova bila odlučujući faktor da kupe Claas: „ Presudili su rezervni delovi, oni u svakom momentu imaju rezervne delove na stanju, što niko u Srbiji nema. Naravno, i poslovnost kompanije Almex“.

Kakve su karakteristike hedera koji koristite?

Jedna od vodećih prednosti, koja kombajnu omogućava da ostvari potpuni učinak je novi heder koji su Tikići nabavili.

Hvata 18 redova suncokreta, oko 13 metara, nabavljen je iz Argentine, marke je Franco Fabril.

„Suncokret koji vidite ima trenutno 10% vlage na ovom oblačnom danu. Juče je ova parcela imala 8,30 do 9% vlage. Iako je biljka zelena, zahvaljujući ovom hederu možemo samo glavu da skinemo, jer ne hvata štapove, ne pravi masu, ne ulazi list, i u prednosti smo u odnosu na druge hedere i do pet dana ranije obavljene žetve“, kaže Dragan.


Sagovornici:

Dragan Tikić, Parta

Milan Tikić, Parta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica