CLAAS kombajn i HEDER od čak 10,8 metara za i do 50 obrađenih hektara DNEVNO!

CLAAS kombajn i HEDER od čak 10,8 metara za i do 50 obrađenih hektara DNEVNO!

Nakon godina iskustva u radu sa silažnim hederima, Ivan Dimitrijev iz Mramorka započeo je svoju prvu žetvu uljane repice na kombajnu Lexion 6800, sa hederom od čak 10,8 metara! Dok žanje uljanu repicu, Ivan govori o svojim utiscima rada sa ovako širokim hederom.

Ivan Dimitrijev do sada nije imao iskustva u žetvi uljane repice, ovo je njegova prva. Već 12 godina radi kao kombajner, ali se ovog puta prvi put susreće sa hederom širine 10,8 metara. Kako navodi, ranije je uglavnom radio u silaži, sa mnogo užim hederima koji uglavnom imaju od 8 do 10 redova. Tokom ove žetve, široki heder uparen je sa kombajnom Lexion 6800, koji ga sa lakoćom nosi.  Kako Ivan navodi, nije teško pratiti rad kombajna sa ovakvim hederom, a brzina od 4,7 km/h je sasvim dobra za gustinu kakvu ima uljana repica.

Veoma važna prednost rada sa širim hederom jeste površina koja se obradi u određenoj jedinici vremena. Na osnovu proračuna koje Ivan pravi, uz ovakav heder je moguće obraditi 40 do 50 hektara uljane repice dnevno.

Na pitanje da li rad sa ovakvim hederom više umara, Ivan odgovara da je malo teže pratiti proces, ali da zapravo nije ni vredno spomena s obzirom na to da kombajn ipak sve radi sam, skenirajući teren uz pomoć senzora na vrhu kabine.

Ceo razgovor, kao i našu vožnju sa Ivanom, pogledajte klikom na Youtube video na vrhu stranice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica