STOVARIŠTA U HAOSU: Drvo za ogrev DUPLO SKUPLJE – Peleta skoro da nema

STOVARIŠTA U HAOSU: Drvo za ogrev DUPLO SKUPLJE – Peleta skoro da nema

Sve teža energetska kriza naterala je mnoga evropska domaćinstva da se vrate čvrstom ogrevu. U Srbiji je od proleća potražnja za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

dvro u šporetu

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada dinara, piše RTS.

„Maja maseca cena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno“, smatra jedan građanin.

Cene za kubik drva u Srbiji

U Beogradu su cene više za 50 odsto u odnosu na period od pre godinu dana a u Novom Sadu su cene drva 13.000 dinara a uglja od 18.000 do 24.000 dinara. Skladištari ovih energenata u Novom Sadu se samo nadaju da Crna Gora i Bosna i Hercegovina neće zabraniti izvoz, zato što većina njihove robe sada dolazi iz ove dve države.

Ogrevnog drveta nema na svim stovarištima u Zaječaru, cena je ako ga pronađete od 7000 dinara ali po njega morate da odete lično i da za njega platite sopstveni prevoz koji košta do 9500 dinara, ukoliko naiđete na neki kamion koji će vam ta drva dovesti. Seča i cepanje drveta se naplaćuju 800 dinara.

pravilno-slozena-drva-za-ogrev

Kubni metar drva kada se sve sabere u Zaječaru košta oko 10.000 dinara. Što se uglja tiče, najeftini je iz rudnika Lubnica od 12.400 dinara ali njega međutim nema a ostalih kojih ima koštaju od 15.000 do 36.000 dinara.

Cene peleta skočile u nebo

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.


„Pre ograničenja se mogao naći pelet po katastrofalnim cenama, sada više ne možemo ni da kupimo pelet“, kaže Vlasnik stovarišta Marko Vitorović.

Darko Marković iz Brodarca ukazuje da je pelet, umesto da bude najjeftiniji za grejanje, ispao najskuplji za ovu godinu.

„Morali smo ugljem da dopunimo, a i do uglja je teško doći“, dodaje Marković.


džakovi peleta

I Evropa se vraća na pelet

U strahu od hladne zime i mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj. Žitelji sa područja grčke prestonice iskoristili su orezivanje parkova da besplatno dopune zalihe drva.


Opštinski ekološki aktivista u Atini Nikos Kaiosis kaže da su udružili snage sa građanima i očistili šumu.

„Umesto da sve ovo drvo od orezivanja drveća ode u otpad, udružili smo snage sa stanovnicima. Očistili smo šumu i građani će dobiti pomoć za zimu“, dodaje Kaiosis.

Paraskevi Galari ističe da je jedino grejanje koje imaju ono na drva, za kamin, i električne grejalice koje će ove godine biti veoma teško uključiti, jer ne mogu da priušte da plate struju.

I na evropskim stovarištima za čvrst ogrev su liste čekanja, a drva i uglja se uglavnom kupuju na džakove.

pelet u ruci

Sve veća pomama za pećima na pelet

Najave o teškoj zimi, restrikcijama i sve većim poskupljenjima struje naterale su neke građane da pohrle po agregate, ali i peći na drva, pelet i ugalj. Iako jesen još zvanično nije ni počela, cene ovih proizvoda porasle su i do 20% u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Nova

BONUS VIDEO: NAJISPLATIVIJE GREJANJE: Za Samo 100 Evra Janko Se Greje CELU ZIMU

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica