ŠTA su kupci plaćali NEVEROVATNIH 540 DIN/KG na stočnim pijacama?

ŠTA su kupci plaćali NEVEROVATNIH 540 DIN/KG na stočnim pijacama?

Otkupna cena teladi SM rase dostigla iznos od 540 din/kg u klanicama na području sremskog regiona. Zabeležen je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kg na području Pirota i Novog Sada. Jagnjad je bila jeftiniija na području Novog Sada, Kraljeva, Loznice i Užica.

telad u štali

Cene krava, bikova i teladi

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma protekle je sedmice dostigla iznos od 540 din/kg u klanicama na teritoriji sremskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na poslednju sedmicu maja u klanicama južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi SM rase od 350 do 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Pored grla ove kategorije goveda vršen je otkup teladi SM rase do 160 kilograma po ceni od 470 din/kg i krava za klanje po ceni od 170 din/kg.

Klaničari sa područja južnobanatskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovnu junadi preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg tokom prve sedmice juna. Rast otkupnih cena tovnih bikova preko 500 kilograma SM i HF rase i tovne junadi preko 480 kilograma SM rase evidentiran je i u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Kod tovnih bikova i tovne junadi SM rase dominirao je iznos od 360 din/kg, a kod bikova HF rase iznos od 330 din/kg.

Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, pošto se otkup najčešće obavljao po ceni od 360 din/kg. Klanice na području moravičkog regiona otkupljivale su u sedmici za nama telad SM rase do 160 kilograma, tovnu junad preko 480 kilograma, tovne bikove preko 500 kilograma i krave za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Cene prasadi, tovljenika i krmača

Na pijaci žive stoke u Pirotu došlo je do rasta prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i grla od 16 do 25 kilograma. Kod obe kategorije prasadi dominirao je iznos od 400 din/kg. Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su protekle sedmice dobijali 370 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu protekle je nedelje zabeležen rast cena obe kategorije prasadi, jer su za grla telesne mase do 16 kilograma kupci trebali da izdvoje 400 din/ kg, a za prasad od 16 do 25 kilograma 390 din/kg.

Klaničari sa područja južnobanatskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Ponuda je bila dobra. U klanicama na području srednjebanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg.

Rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentirao je reporter STIPS i na podučju Loznice, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg. Na stočnoj pijaci u Nišu protekle je sedmice zabeležen pad prodajne cene tovnih svinja preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Ponuda je bila veoma slaba. Otkupna cena prasadi bila je niža u klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona, jer se otkup grla ove kategorije svinja najčešće odvijao po ceni od 380 din/kg.


Cene jagnjadi, šilježadi, ovaca i koza

Pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na poslednju nedelju maja, evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 330 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija protekle nedelje i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Prodajna cena iznosila je 350 din/kg.

Klanice sa ovog područja vršile su otkup jagnjadi najčešće po ceni od 360 din/kg i ovce kod kojih je dominirao iznos od 130 din/kg. Niža otkupna cena jagnjadi u odnosu na prethodni period zabeležena je i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta, jer se otkup najčešća odvijao za 320 din/kg. U klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona došlo je do pada potkupne cene jagnjadi. Protekle je nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu protekle je nedelje došlo do rasta cene jagnjadi. Dominirao je iznos od 390 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza.Reporter STIPS iz Šapca zabeležio je u nedelji za nama rast cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčeće od 50 kilograma, jer su kupci za pšenicu trebali da izdvoje najčešće 43 din/kg, a za kukuruz 400 din/kg.


Cene stočne hrane

Rast cena lucerkinog sena u balama i kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i upakovanog u džakove evidentiran je tokom protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkino seno u balama kupci su trebali da izdvoje 33 din/kg, a za kukuruz 34 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bio je skuplju kukuruz u odnosu na prethodni period, jer je dominirala cena od 34.5 din/kg.

U silosima na području Pančeva evidentiran je rast cena pšenice 42 din/kg i kukuruza 34 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na poslednju sedmicu maja na gazdinstvima u okolini Požarevca, pošto se prodavalo najčešće po ceni od 21 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS protekle je sedmice bilo skuplje stočno brašno u maloprodajnim objektima na području ovog grada, jer je dominirao iznos od 42 din/kg.


Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do rasta prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma, pošto je dominirao iznos od 45 din/kg. Sojino zrno i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove bili su jeftiniji, jer je za kukuruz trebalo izdvojiti 36 din/kg a za sojino zrno 85 din/kg. Prodajne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčeće od 50 kilograma bile su izjednačene protekle sedmice na pijaci u Kraljevu, jer je kod sva tri poljoprivredna proizvoda dominirao iznos od 45 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica