Soju niko NE KUPUJE na berzi! – Brazil može da izvozi KUKURUZ u Kinu!

Soju niko NE KUPUJE na berzi! – Brazil može da izvozi KUKURUZ u Kinu!

Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Nastavljena je veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupno je prometovano 5.250 tona robe, finansijske vrednosti 213.416.500 dinara.

Cene kukuruza

Od samog početka nedelje, na tržištu kukuruza bila je primetna veća ponuda. Prodavci ove žitarice bili su na višem cenovnom nivou u odnosu na prošlu nedelju, te je kukuruz nuđen od 33,60 do 34,20 din/kg bez PDV-a. Već krajem nedelje, ponude na cenovnom nivou od 34,00 din/kg bez PDV-a nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Na paritetu FCA, ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 33,20 do 34,00 din/kg bez PDV-a. Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovan je od 33,20 do 33,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,88 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,26%.

Cene pšenice

Nakon perioda veće aktivnosti, već drugu nedelju za redom tržište pšenice je mirnije. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju. Krajem nedelje tražnja pšenice roda 2021. godine izostaje, dok je zabeležena tražnja novog roda pšenice po ceni od 40 din/kg bez PDV-a.

Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 42 do 44 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 43,29 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na povećanu ponudu, ova žitarica beleži rast cene u odnosu na prošlu nedelju od 6,09%.

Cene soje

U odnosu na prošlu nedelju, kada se na tržištu soje beležila veća aktivnost, tokom ove nedelje je trgovanje ovom uljaricom izostalo. Ponuda na robnoberzanskom tržištu se početkom nedelje kretala na istom cenovnom nivou kao i nedelju ranije, međutim bilo je očigledno odsustvo tražnje.

Sredinom nedelje, kupci i prodavci bili su na različitim cenovnim nivoima, te nije došlo do realizacije berzanskog ugovora. Interesovanje kupaca se krajem nedelje povećalo. Tražnja soje bila po ceni od 76,50 din/kg bez PDV-a, ali ponuda je izostala, što ukazuje na pad cene ove uljarice.

Kretanje cena na berzi u Čikagu

Američke cene kukuruza su se malo menjale, sa parcijalnim nadoknađivanjem kašnjenja setve zahvaljujući suvljim vremenskim prilikama poslednjih nedelja. Ipak, setva kukuruza jasno napreduje, procenjena na 72%, u poređenju sa prosečnih 79%, dok je setva soje dostigla 50%, u poređenju sa prosečnih 55%.


Cena kukuruza je snižena posle trgovinskog sporazuma koji omogućuje Brazilu izvoz kukuruza u Kinu. Početkom nedelje, cene pšenice su pale u Čikagu zbog pristizanja povoljnih kiša u glavne proizvodne regione tvrde crvene ozime pšenice.

Tokom nedelje, cene pšenice u Čikagu su rasle u kontekstu značajnog kašnjenja prolećne setve, jer je samo 49% zasejano do nedelje, u poređenju sa petogodišnjim prosekom na isti datum od 83%. To je posledica obimnih kiša uglavnom na severnom delu SAD, kiša koje su se očigledno prelile i u Kanadu gde je kašnjenje setve vrlo značajno.

Rejting useva ozime pšenice se popravio za jedan poen, na 28% dobro do odlično. Cene soje su bile podržane većim izvoznim količinama, sugerišući snižavanje prelaznih zaliha. Soja ipak nalazi podršku u izvozu, koji ostaje velik. Krajem nedelje, soja je beležila rast u Čikagu, usled najave kiše za vikend, koja će usporiti napredak setve.


Kretanje cena na berzi u Parizu

U Francuskoj, padavine su dobrodošle, ali ne otklanjaju rizik od pada proizvodnje, zbog neujednačenosti. Cene su uglavnom bile pod uticajem situacije u Ukrajini, gde je oko 20 miliona tona žitarica blokirano i ne može da snabde svetsko tržište. Krajem nedelje pšenica je beležila rast, nakon što je Egipat prihvatio pšenicu sa 14% vlage, u poređenju sa prethodno prihvatljivih 13,5%.

Uzevši u obzir uporan deficit vode u Francuskoj, FranceAgriMer je ocenio da je samo 73% useva ozime pšenice dobro do odlično, u poređenju sa 82% prethodne nedelje i 89% pre dve nedelje. Setva kukuruza nije završena.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica