REKORDNO VISOKA cena teladi na pijaci u Kraljevu | Cene stoke

REKORDNO VISOKA cena teladi na pijaci u Kraljevu | Cene stoke

Obim otkupa ove nedelje bio je prosečan. Došlo je do rasta prodajne cene prasadi u odnosu na prethodni period. Dok su jagnjad  bila jeftinija u poređenju sa prethodnim periodom.

Cene tovnih bikova, teladi, tovne junadi i krava

Na stočnoj pijaci u Kraljevu je prodajna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla iznos od 600 din/kg. To je rekord od kada reporteri prate cene na prodajnim i otkupnim mestima u Srbiji. Protekle je nedelje zabeležen rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma u klanicama na području Podunavskog regiona na 330 din/kg.

Za razliku od njih niža je bila otkupna cena teladi, pošto je bio iznos od 390 din/kg. U klanicama na području pirotskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi do 160 kilograma. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 560 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području nšavskog regiona, pošto je dostigla iznos od 330 din/kg.

Obim otkupa bio je prosečan. Rast otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma i tovnih bikova SM i HF rase preko 500 kilograma karakteristika je protekle sedmice u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Kod tovne junadi i tovnih bikova SM rase dominirao je iznos od 300 din/kg, dok je kod tovnih bikova HF rase dominirao iznos od 270 din/kg.

Uprkos slaboj ponudi teladi SM rase do 160 kilograma protekle je sedmice iznosila 470 din/kg u klanicama na području sremskog regiona. Pored njih vršen je otkup tovne junadi preko 480 kilograma po ceni od 350 din/kg. Dominantna otkupna cena muške teladi SM rase iznosila je 450 din/kg, dok je kod iste kategije teladi ali ženskih grla iznos bio od 330 din/kg u klanicama na području moravičkog regiona.

Cene tovnih svinja i prasadi

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do rasta prodajne cene prasadi u odnosu na prethodni period. Kod grla obe kategoriije je iznos od 300 din/ kg. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma bie su skuplje u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je iznos bio od 170 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicam na području srednjebanatskog regiona, jer je iznos bio od 160 din/kg.

U klanicama na području Šapca došlo je do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Kod prasadi je dominirao iznos od 300 din/kg, a kod tovnih svinja iznos od 165 din/kg. Obim ponude bio je dobar. Obe kategorije prasadi bile su skuplje, pošto je iznos od 290 din/kg i kod lakših i težih grla. Prema izveštaju reportera iz Niša protekle je nedelje u klanicama na području ovog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, jer je iznos bio od 140 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinjja od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicam na području srednjebanatskog regiona, jer je iznos bio od 160 din/kg. Klaničari sa područja severnobačkog regiona su po nižim cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup prasadi od 16 do 25 kilograma, pa je dominirao iznos od 250 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su niže u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobanatskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su protekle sedmice dobijali 270 din/kg, a za otkupljene tovne svinje 170 din/kg.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca i koza

Protekle je sedmice reporter iz Čačka evidentirao pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. U sedmici za nama su se pored jagnjadi mogli pazariti dviske, ovce, ovnovi za priplod i jarad, a cene ovih poljoprivrednih proizvoda bili su na prošlonedeljnom nivou.


U klanicama na području protskog regiona evidentiran je pad otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Cena je iznosila 400 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pirotu došlo je do rasta dominantne cene jagnjadi na 400 din/ kg.

Jagnjad su bila jeftinija u poređenju sa prethodnim periodom na stočnoj pijaci u Kraljevu, pošto se prodaja ove kategorije ovaca odvijala po ceni od 350 din/ kg. Prema izveštaju reportera iz Vranja jagnjad su bila jeftinija na stočnoj pijaci u Vranju, pošto je u sedmici za nama iznos bio od 330 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu je tokom protekle nedelje došlo do pada prodajne cene koza, pošto je domininirao iznos od 130 din/kg. Rast prodajnih cena jagnjadi, šilježadi i ovaca zabeležen je protekle nedelje na stočnoj pijaci u Smederevu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 380 din/kg, za šilježad 250 din/kg, a za ovce 170 din/kg.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica