Poskupeli prasići i svinje, a i cene teladi i dalje rastu!

Poskupeli prasići i svinje, a i cene teladi i dalje rastu!

Telad je bila skuplja protekle nedelje na području Užica i Vranja. Evidentiran je rast cena prasadi i tovnih svinja u odnosu na prethodni period. Rast cene jagnjadi zabeležen je na području Kragujevca, Beograda i Čačka.

prasići sisaju kod krmače

Cene krava, bikova, teladi i junadi

Prema izveštaju reportera iz Užica protekle je sedmice bila viša cena teladi SM rase do 160 kilograma na pijaci žive stoke, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 530 din/kg, uz prosečnu ponudu i prodaju. Pored teladi mogli su se pazariti i tovni bikovi SM rase preko 500 kilograma po ceni od 350 din/kg. Klaničari sa područja ovog grada i okoline po višoj su ceni u odnosu na prethodnu sedmicu otkupljivali telad ( 550 din/kg), a po nižoj ceni krave za klanje SM rase (260 din/kg).

U Vranju je na piijaci žive stoke zabeležen rast prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma, pošto se tokom prve sedmice novembra dominiro iznos od 530 din/kg. Klaničari sa ovog područja protekle su sedmice vršili otkup tovne junadi od 350 do 480 kilograma po ceni od 380 din/kg i tovne bikove SM rase. Pad prodajne cene teladi SM rase zabeležen je na stočnoj pijaci u Pirotu, jer je dominirao iznos ood 460 din/kg.

U klanicama na području pirotskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma na 500 din/kg, krava za klanje SM rase na 300 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do pada cene priplodnih junica, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 198.900 dinara po grlu. U klanicama na području raškog regiona vršen je otkup teladi SM rase po ceni od 580 din/kg, tovni bikovi SM rase preko 500 kilograma po ceni od 355 din/ kg i krave za klanje SM rase po ceni od 270 din/kg po ceni od 500 din/kg i tovne junadi od 350 do 480 kilograma po ceni od 430 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 320 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona tokom prve sedmice novembra. Obim ponude i otkupa bili su slabiji nego prethodne nedelje.

Cene prasadi, svinja, krmača

Rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u klanicama na području Jablaničkog regiona u odnosu na poslednju sedmicu oktobra zabeležio je reporter iz Leskovca jer je dominirao iznos od 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu došlo je do rasta cena prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do120 kilograma jer su kupci za prasad trebali da izdvoje 380 din/kg, a za tovne svinje 300 din/kg.

U klanicama na području Beograda bila je viša otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma a na stočnoj pijaci bila su skuplja prasad kako grla do 15 kilograma tako i grla od 16 do 25 kilograma. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je viša protekle sedmice i u klanicama na području Južno-banatskog regiona pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast prodajnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 330 din/kg i krmača za klanje na 170 din/ kg.

U klanicama na ovom području takođe je bila viša otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma. Skuplja su bila prasad od 16 do 25 kilograma i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer se promet odvijao najčešće po ceni od 310 din/kg. Priplodne nazimice bile su, takođe, skuplje u odnosu na predhodni period, jer je dominirao iznos od preko 35.000 dinara po grlu. Prasad od 16 do 25 kilograma i tovne svinje preko 120 kilograma bili su jeftiniji na pijaci žive stoke u Nišu. Za prasad je trebalo izdvojiti 320 din/kg, a za tovne svinje 200 din/kg.


Cena jagnjadi, šilježadi, koza i ovaca

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području šmadijskog regiona, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Cena jagnjadi iznosila je 330 din/ kg na stočnoj pijaci u Kragujevcu tokom protekle sedmice Za jarad su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, dok je cena ovaca i koza iznosila 120 din/kg.

Jagnjad su bila skuplja tokom protekle sedmice i na pijaci žive stoke u Obrenovcu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 400 din/kg. Rast cena zabeležen je i kod ovaca ,jer je dominirao iznos od 200 din/kg. Prodajne cene šilježadi i dviski bile su na prošlonedeljnom nivou, a izostala je ponuda ovnova za priplod, jaradi i koza. Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 400 din/kg.

Pad otkupne cene šilježadi zabeležen je u klanicama na području braničevskog regiona, jer je dominirao iznos od 180 din/kg. U klanicama na području Šapca bila je niža otkupna cena jagnjadi u odnosu na predhodnu sedmicu, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su dobri. Otkupna cena ovaca bila je niža u odnosu na predhodni period u klanicama na području pirotskog regiona. Dominirao je iznos od 165 din/kg.


Cene žitarica i stočne hrane

Reporter iz Leskovca zabeležio je pad prodajne cene kukuruza u odnosu na poslednju sedmicu oktobra na gazdinstvima u okolini grada, jer je dominirao iznos od 38 din/kg. Pad cene pšenice i kukuruza notiran je i na gazdinstvima u okolini Pančeva, pošto su kupci protekle sedmice za kukuruz trebali da izdvoje 40 din/kg, a za pšenicu 44 din/kg.

I u maloprodajnim objektima na području Pančeva i na pijaci u ovom gradu bili su jeftiniji isti poljoprivredni proizvodi. Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je jeftinija u protekloj sedmici u maloprodajnim objektima na području Loznice uprkos vrlo slaboj ponudi. Dominirao je iznos od 42 din/kg.


Na pijaci u ovom gradu zabeležena je prosečna ponuda kukuruza, lucerkinog sena, pšenice, sojinog zrna, stočnog ječma i stočnog brašna, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou. Na gazdinstvima u okolini Kikinde protekle se nedelje evidentirana je ponuda kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove po ceni od 40 din/kg i lucerkinog sena u balama po ceni od 35 din/kg. Obim ponude i tražnje bili su slabi.

U maloprodajnim objektima na podrčju ovog grada mogli su se pazariti sojina sačma po ceni od 120 din/kg, suncokretova sačma po ceni od 67 din/kg i stočno brašno po ceni od 36 din/kg. Prodajna cena kukuruza i pšenice upakovanih u džakove bila je identična na gazdinstvima u okolini Niša, pošto je kod oba poljoprivredna proizvoda dominirao iznos od 40 din/kg. Identična je bila situacija i na pijaci u ovom gradu.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica