PAD CENE PŠENICE u svetu zbog pregovora Rusije i Ujedinjenih Nacija

PAD CENE PŠENICE u svetu zbog pregovora Rusije i Ujedinjenih Nacija

Smanjena aktivnost učesnika, naročito na strani tražnje, dovela je do negativnog cenovnog trenda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Beleži se i smanjen obim trgovanja na Produktnoj berzi, koji ove nedelje dostiže 1.850 tona (-64,76%), čija finansijska vrednost iznosi 86.930.300 dinara (-59,27%).

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza kao i prethodne nedelje, beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Početkom nedelje ugovori su zaključeni po ceni od 32,80 din/kg bez PDV-a. Kako je nedelja odmicala, slaba zainteresovanost kupaca dovela je do pada cene, te je krajem nedelje zaključen ugovor po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,62 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,73%.

Cene pšenice

Nakon perioda rasta, pšenica ove nedelje beleži pad cene. Smanjena aktivnost kupaca, uticala je na negativan cenovni trend. Tokom nedelje, vest sa svetskog tržišta o pregovorima Rusije i Ujedinjenih nacija o dozvoli izvoza robe iz basena Crnog mora, uticala je na silazni trend na svetskim berzama, što se odrazilo i na domaće tržište. Ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 42,00 do 42,50 din/kg bez PDV-a. Ponude krajem nedelje, bila su na još nižem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena iznosi 42,48 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,88%.

Cene soje

Nastavlja se slaba aktivnost učesnika na tržištu soje. Veoma mala ponuda, ali i još slabije interesovanje kupaca doveli su do negativnog cenovnog kretanja. Berzanski ugovori početkom nedelje realizovani su od 76,00 do 76,70 din/kg bez PDV-a. Tokom nedelje, ponude na višim cenovnim nivoima od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 76,34 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,36%.

Cene stočnog ječma

Stočnim ječmom rod 2021. godine trgovalo se po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma, sa 33% proteina, prometovana je po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude ove robe su bile na nižem cenovnom nivou.

Kretanje cena na berzi u Čikagu

Kukuruz je početkom nedelje bio podržan visokim cenama sirove nafte i povratkom vlažnog vremena u američkom kukuruznom pojasu, što je usporavalo setvu. Kineski sporazum o dozvoli izvoza iz Brazila, ipak je ograničio potencijal rasta. Prema USDA, završeno je 86% setve kukuruza, u odnosu na petogodišnji prosek od 87%.

Proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla da dostigne 116,8 miliona tona. Cene pšenice početkom nedelje rasle, prateći nagli pad u procenama indijske proizvodnje. Žetva će verovatno biti ispod 100 miliona tona, što ograničava izvozni potencijal ove zemlje, u još uvek napetom globalnom kontekstu.

Pregovori Rusije i Ujedinjenih nacija o potencijalnom izvozu iz basena Crnog mora uticali su na negativan trend cene pšenice. U SAD-u, setva jare pšenice i dalje kasni sa posejanih 73%. Cena soje i dalje raste, u kontekstu snažnog tržišta biljnih ulja, kao rezultat sukoba u Ukrajini i velike izvozne aktivnosti.


Prerada je ipak na veoma niskom nivou. Setva soje u SAD kasni, dostigavši 66% površina, u odnosu na prosek od 67%. S druge strane, u Brazilu se očekuje proizvodnja soje na 124,4 miliona tona. SAD su prodale velike količine soje Kini i Pakistanu.

Kretanjce cena na berzi u Parizu

FranceAgriMer je snizio ocenu useva pšenice u Francuskoj na 69% dobro do odlično, u poređenju sa 73% prethodne nedelje. Cene žitarica na Euronekstu su naglo pale, kako su Ujedinjene nacije i Rusija počeli pregovore o oslobađanju ukrajinskih zaliha i olakšavanju ruskog izvoza.

EU je izvezla 24,63 miliona tona meke pšenice do 29. maja, u odnosu na 24,72 miliona tona prošle godine. Uvoz kukuruza je dostigao 15,11 miliona tona u odnosu na 13,89 miliona tona prošle godine.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica