Ovo je NAJNIŽA CENA KUKURUZA u protekla tri meseca!

Ovo je NAJNIŽA CENA KUKURUZA u protekla tri meseca!

Drugu nedelju za redom, nastavlja se smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Svi primarni poljoprivredni proizvodi i ove nedelje beleže negativne cenovne trendove. Cena kukuruza najniža je u poslednja tri meseca, dok je soja na cenovnom nivou sa kraja 2021. godine. Na svetskim tržištima, raste neizvesnost izazvana dešavanjima u Ukrajini, što se odražava na aktivnosti na domaćem tržištu.

Tokom ove nedelje prometovano je 1.740 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 73.996.750 dinara.

Cene kukuruza

Najveći pad beleži se kod kukuruza. Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po 31 din/kg bez PDV-a. Međutim, usled nedovoljne tražnje, cena kukuruza imala je silazni trend. Krajem nedelje, ugovori su zaključeni u rasponu cena od 29,50 do 29,70 din/kg bez PDV-a. Poslednjeg dana u nedelji, bila je primetna povećana tražnja kukuruza, po nižim cenama od zaključenih, dok je, s druge strane, ponuda bila veoma slaba i na višim nivoima. Ponderisana cena iznosi 30,01 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 8%.

Cene pšenice

I ove nedelje, cena pšenice je nastavila da pada. Od samog početka nedelje cena pšenice imala je negativnu tendenciju. Nedovoljna aktivnost kupaca, dovela je do manjeg obima trgovanja. Berzanski ugovori, početkom nedelje, zaključeni su po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje pšenica bila trgovana po 39,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, tražnja pšenice gotovo izostaje, dok su ponude bile na nešto višem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 39,15 din/kg bez PDV-a, što je pad od 7,84%.

Cene soje

Na tržištu soje, od kraja maja, beleži se manja aktivnost i kupaca i prodavaca. Nedostatak interesovanja kupaca i mnogo manji obim ponude, uticali su na negativno kretanje cene ove uljarice. Realizovani ugovori zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 72,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice beleži pad od 5,03%.

Cene suncokretove sačme

Suncokretovom sačmom 33% trgovalo se po ceni od 37,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude su bile na nižem cenovnom nivou od realizovanog, na 36,50 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena na berzi u Čikagu

Pažnja tržišta je tokom ove nedelje bila usmerena na pregovore sa Rusijom o puštanju izvoza iz ukrajinskih luka. Nedostatak dinamike na stranim tržištima, objašnjava se i očekivanjem novog USDA izveštaja.


U SAD, učesnici pažljivo prate napredovanje setve kukuruza, gde je primetan jasan napredak. Kašnjenje prethodnih nedelja obrisano je sa 94% zasejane površine, u odnosu na prosečnih 92% tokom prethodnih pet godina.

Tokom nedelje, cene kukuruza su rasle u Čikagu. Smanjivanjem količina starog roda, kupci su bili na nešto višim cenama. Kod pšenice, paralelno sa prolećnom setvom koja i dalje napreduje, žetva ozime pšenice je počela sa 5% požnjevenih površina. Prinosi još uvek nisu značajni, naročito jer su površine koje su prve požnjevene imale veoma sušni period tokom prethodnih nekoliko meseci.

Tokom nedelje, tržište pšenice ima silazna kretanja usled prodaja fondova i poboljšavanja vremenskih uslova. Kod soje, napredak setve je takođe ohrabrujući sa 78% posejanih površina. U Čikagu su cene soje beležile rast usled jakih izvoznih prodaja.


Kretanje cena na berzi u Parizu

Kina nastavlja da bude najveći kupac na svetskom tržištu sa 9,67 miliona toPočetkom nedelje, cene žitarica na Evronekstu su rasle, brišući negativan cenovni trend krajem prošle nedelje. Produžen vikend u Francuskoj bio je obeležen lošim vremenom i snažnim kišama u nekoliko proizvodnih oblasti. Uticaj padavina još treba da se kvantifikuje i verovatno će dovesti do heterogenosti stanja useva. Uočene su značajne štete izazvane gradom. Tokom nedelje cene su imale silazni trend. Veliki uticaj na kretanje tržišta imali su pregovori o dozvoli izvozne aktivnosti iz ukrajinskih luka.

Prema podacima Evropske komisije, uvoz kukuruza dostigao je 15,34 miliona tona početkom juna. Kako se bliži kraj sezone, kumulativne količine izvezene iz Evrope su takođe porasle u odnosu na prethodni mesec, dostigavši 25,34 miliona tona za meku pšenicu. Prema Agreste, procene površine meke pšenice su smanjene na 4,759 miliona hektara, sa prošlogodišnjih 4,983 miliona.na uvoza soje u maju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica