Na berzi VELIKA PONUDA, a tražnja jako mala posebno ZA SOJOM

Na berzi VELIKA PONUDA, a tražnja jako mala posebno ZA SOJOM

Poslednje nedelje u oktobru, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda imale su pozitivan trend. Beleži se manja tražnja u odnosu na ponudu na robno-berzanskom tržištu. Preko Produktne berze, ukupno je prometovano 54.806 tona, čija finansijska vrednost dostiže 2.469.712 dinara.

Cene kukuruza


Aktivnost na tržištu kukuruza bila je izražena sredinom nedelje, dok su na samom početku i kupci i prodavci bili uzdržani. U strukturi kupaca našli su se trgovci, dok je interesovanje izvoznika ove nedelje izostalo. Kukuruzom se trgovalo od 35,00 do 35,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 35,49 din/kg bez PDV-a (39,04 din/kg sa PDV-om), što je rast od 0,96%. Ugovori za kukuruz sa većim procentom vlage realizovani su od 33,80 do 35,30 din/kg bez PDV-a.

Cene pšenice

Početak nedelje, doneo je smanjenu ponudu u odnosu na tražnju na tržištu pšenice. Ipak, do kraja nedelje beleži se veća aktivnost prodavaca. Najviše se nudila pšenica sa proteinom 11,5-12%, ali nisu izostale ni ponude pšenice sa većim sadržajem proteina. Pšenicom se trgovalo, u zavisnosti od kvaliteta, od 40,10 do 40,50 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 40,29 din/kg bez PDV-a (44,32 din/kg sa PDV-om), što je rast od 0,57% u odnosu na prethodni podatak.

Cene soje

Na tržištu soje beleži se slabija tražnja. Veća aktivnost na strani ponude u odnosu na prethodnu nedelju nije rezultirala trgovanjem većih količina. Sojom se početkom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 78,00 do 78,80 din/kg bez PDV-a. Manje interesovanje kupaca za ovom uljaricom uticalo je na negativno cenovnom kretanje na samom kraju nedelje kada je ugovor zaključen po ceni od 77,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 78,22 din/kg bez PDV-a (86,04 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na nedelju dana ranije, statistički predstavlja rast od 0,15%.

Cene stočnog ječma

Stočnim ječmom, sa hektolitarskom masom od 62kg trgovalo se po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a, dok je ječam sa manjim hektolitrom prometovan u rasponu cena od 34,00 do 34,20 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje beleži se povećana tražnja za ovom robom.

Cene mineralnih đubriva

Ugovor za mineralno đubrivo NPK, 15:15:15, na paritetu franko utovareno zaključen je po ceni od 94,12 din/kg bez PDV-a, dok je na paritetu franko isporučeno kupac prometovano po 94,13 din/kg bez PDV-a. Republička direkcija za robne rezerve nastavila je tokom ove nedelje kupovinu merkantilne pšenice po ceni od 41,00 din/kg bez PDV-a. Do sada je ukupno kupljeno 64.100 tona.

Cene uljarica i žitarica u svetu

Pregovori oko nastavka crnomorskog izvoznog koridora se nastavljaju, dok situacija sa snabdevanjem energentima u Ukrajini postaje kritična. Cene pšenice, početkom nedelje, pronalaze podršku zbog ozbiljnog nedostatka vode za ozime useve. Nedostatak vode izaziva i logističke poteškoće. Tokom nedelje dolazi do negativnog cenovnog kretanja pšenice, jer roba crnomorskog porekla postaje sve konkurentnija na međunarodnoj sceni.

Kineski uvoz soje i dalje raste, sa ukupno uvezenih 7,72 miliona tona u septembru, u odnosu na prošlogodišnjih 6,88 miliona tona. Prema USDA, 80% američkih površina pod sojom je skinuto, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 67%. Kod kukuruza su površine 61%, u odnosu na prosečnih 52%.

Napredak žetve je u tom smislu značajan jer suvo vreme preovladava u SAD. Jesenja setva pšenice se procenjuje da je dostigla 79%. Vremenske prilike i dalje su izuzetno blage u Francuskoj i zapadom delu Evrope.


Temperature su znatno iznad sezonskih proseka, što je dovelo do napredovanja useva pre zime. Prema FranceAgriMer-u, setva meke pšenice u Francuskoj je dostigla 46%, što je 10 poena ispred prošlogodišnje setve. Žetva kukuruza je skoro završena.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica