CENE STOKE OPET SKAČU – Prasići poskupeli na svim pijacama

CENE STOKE OPET SKAČU – Prasići poskupeli na svim pijacama

Zabeležen je rast cena teladi SM rase u Vranju, ali i tovne junadi i tovnih bikova na području Kikinde. Rast cene prasadi primetili smo na području Kragujevca i Leskovca u sedmici za nama. Skuplja je bila jarad, jagnjad i ovce na pojedinim stočnim pijacama protekle nedelje.

prasići

Cene bikova, krava, teladi, junadi

Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta cene teladi SM rase do 160 kilograma na 525 din/ kg. Klaničari sa područja pčinjskog regiona protekle su sedmice po nižim otkupnim cenama vršili otkup tovne junadi od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma. Cena tovne junadi iznosila je 350 din/kg, dok je kod tovnih bikova dominirao iznos od 340 din/kg. Rast otkupnih cena tovne junadi SM rase preko 480 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase zabeležen je protekle nedelje u klanicama na području srednjebanatskog regiona. ž

Cena obe kategorije iznosila je 350 din/kg, uz prosečnu ponudu i obim otkupljenih grla. Pad otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje evidentiran je u klanicma na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljenu tovnu junad klaničari su plaćali 320 din/kg, a za krave za klanje 230 din/ kg. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma dostigla je iznos od 280 din/kg tokom prve sedmice oktobra u klanicama na teritoriji šumadijskog regiona, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period.

U klanicama na području južnobanatskog regiona otkupljivana su jedino tovna junad preko 480 kilograma, a cena nije se menjala u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dosta slab. Najčešća prodajna cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 650 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za tovne bikove preko 500 kilograma kupci su trebali da izdvoje 340 din/kg, za krave za klanje SM rase 260 din/kg, dok je kod priplodnih junica dominirao iznos od 206.000 dinara po grlu.

Cene prasadi, svinja, krmača

Reporter iz Kragujevca zabeležio je rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 330 din/kg. Za razliku od njih jeftinije su bile krmače za klanje, pošto je dominirao iznos od 160 din/kg. U prodaji je bilo tridesetak grla ove kategorije svinja. U klanicama na području jablaničkog regiona protekle su nedelje skočile otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 300 din/ kg i tovnih svinja preko 120 kilograma na 230 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu zabeležen je rast cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 340 din/kg i tovne svinje od 80 do 120 kilograma na 240 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža u klanicama na teritoriji Južno-bačkog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu zabeležen je pad obe kategorije tovljenika, pa je kod lakših grla dominirao iznos od 260 din/kg, a kod težih grla 240 din/kg.

Pad prodajne cene prasadi zabeležen je tokom prve sedmice oktobra na pijaci žive stoke u Čačku. Kod obe kategorije je dominirao iznos od 300 din/kg. Za razliku od prasadi skuplje su bile tovne svinje od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 300 din/kg. U klanicama na ovom području vršen je otkup tovnih svinja od 80 do 120 kilograma po ceni od 240 din/kg.

Cene koza, jaradi, ovaca, jagnjadi i šilježadi

Reporter iz Vranja zabeležio je rast cene jaradi na 320 din/ kg i ovaca na 170 din/kg na stočnoj pijaci u ovom gradu. Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području nišavskog regiona, jer je dominirao iznos od 360 din/kg. Za razliku od klanica na pijaci žive stoke u ovom gradu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi, jer je dominirao iznos od 400 din//kg. Na stočnoj pijaci u Loznici protekle je sedmice evidentiran rast cena jaradi na 230 din/kg i koza na 130 din/kg.


Klaničari sa područja Šapca i okoline povećali su otkupnu cenu jagnjadi, pa je dominiro iznos od 350 din/kg. Rast prodajnih cena jagnjadi i jaradi zabeležio je reporter na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je kod jagnjadi dominirao iznos od 340 din/kg, dok je za jarad trebalo izdvojiti 210 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena dviski, jer je dominirao iznos od 150 din/kg. Pored njih mogle su se pazariti i ovce najčešće po ceni od 120 din/kg.

Cena jagnjadi iznosila je 350 din/kg na stočnoj pijaci u Leskovcu tokom protekle sedmice. Za jarad je trebalo izdvojiti 300 din/kg, za ovce 130 din/kg, a za koze 120 din/kg. U klanicama na području raškog regiona vršen je otkup jagnjadi po ceni od 300 din/kg, dok su odgajivači za otkupljene ovce trebali da izdvoje iznos od 130 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i stočnog ječma upakovanih u džakove iznosila je 45 din/kg protekle sedmice na pijaci u Čačku. Za pšenicu upakovanu u džakve trebalo je izdvojiti 46 din/kg, dok je dominantna cena stočnog brašna iznosila 35 din/kg. Reporter iz Kikinde je zabeležio pad cene suncokretove sačme na 51 din/kg u maloprodajnim objektima. Cene ostalih proizvoda bile su nepromenjene u odnosu na prethodni period, pa je cena sojine sačme iznosila 110 din/kg, pšenice i kukuruza 42 din/ kg, dok je za stočno brašno trebalo izdvojiti 32 din/kg.


Na gazdinstvima u okolini Loznice bili su skuplji pšenica i stočni ječam u odnosu na prethodni period. Cena oba poljoprivredna proizvoda iznosila je 43 din/kg. Na pijaci u ovom gradu su, takođe, poskupeli pšenica i stočni ječam (43 din/kg), a i stočno brašno, čija je cena iznosila 34 din/kg. Sojina sačma se najčešće mogla pazariti po ceni od 110 din/kg, a suncokretova sačma po ceni od 65 din/kg u maloprodajnim objektima na teritriji Loznice.

Pšenica je protekle sedmice bila skuplja i na gazdinstvima u okolini Pančeva, pošto se najčešće mogla pazariti za 39 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su skuplji pšenica (40 din/kg) i kukuruz, okrunjen prirodno sušen (36 din/kg). Na pijaci u ovom gradu je pšenica dostigla iznos od 43 din/kg. Protekle je sedmice došlo do pada prodajne cene lucerkinog sena u balama na pijaci u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 23 din/kg.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica