Cene stoke na stočnim pijacama za period 22-26.08.2016.

Cene stoke na stočnim pijacama za period 22-26.08.2016.

Prošle nedelje na stočnim pijacama širom Srbije porasla je otkupna cena tovne junadi i ovaca, ali je došlo do pada cena prasadi.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase veće od 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području braničevskog okruga. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Za razliku od njih, niža je bila otkupna cena krava za klanje i najčešće su ih klaničari otkupljivali za 150 din/kg. U klanicama na području Šumadije zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase veće od 480 kilograma i krava za klanje. Kod tovne junadi je dominirao iznos od 230 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 160 din/kg.

Iako je ponuda obe kategorije prasadi bila bolja u odnosu na prethodnu sedmicu, na stočnoj pijaci u Obrenovcu slabo interesovanje kupaca i mali obim prodaje uticali su na pad dominantnih cena. Kod prasadi do 15 kilograma dominirao je iznos od 180 din/kg, dok je kod prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada cena prasadi i grla obe kategorije, koje su se mogle pazariti po ceni od 170 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama na području braničevskog okruga, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Klaničari su, međutim, po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali ovce, jer je dominirao iznos od 120 din/kg. Rast dominatnne cene ovaca zabeležen je protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Požarevcu. Pad dominantne cene jagnjadi na 250 din/kg zabeležen je protekle sedmice na pijaci žive stoke u Kragujevcu i klanicama na području Šumadije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica