Cene stoke i stočne hrane za period 24-28.11. 2017.

Cene stoke i stočne hrane za period 24-28.11. 2017.

Tokom protekle nedelje zabeležen je rast otupne cene tovnih bikova simentalske rase, na području podunavskog regiona. Zabeležen je i rast cene prasadi u Loznici, Pirotu, Požarevcu i Zrenjaninu.

 

Cene krava

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je tokom protekle sedmice u klanicama na području podunavskog regiona. Dominantna otkupna cena iznosila je 230 din/kg. Otkupna cena krava za klanje SM rase zadržala je prošlonedeljni nivo i iznosila je 150 din/kg.

U klanicama na području braničevskog okruga dominantna otkupna cena teladi, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, iznosila je 350 din/kg. Kod tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma dominirao iznos od 240 din/kg. Krave za klanje klaničari su najčešće otkupljivali po ceni od 150 din/ kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu zabeležen je pad prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. 

Klaničari sa područja južno-banatskog okruga protekle sedmice otkupljivali su jedino tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 220 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 380 din/kg u klanicama na području pirotskog okruga. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma klaničarii su plaćali 240 din/kg, a krave za klanje 150 din/kg. Obim otkupa bio je dobar.

Na stočnoj pijaci u Somboru tovna junad telesne mase preko 480 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 240 din/ kg. U prodaji je bilo krava za klanje SM rase po ceni od 150 din/kg i krava za klanje HF rase najčešće po ceni od 140 din/kg.

Cene svinja

Rast prodajne cene prasadi, telesne mase do 15 kilograma, zabeležen je na stočnoj pijaci u Loznici. Dominirao je iznos od 240 din/kg. U prodaji je bilo do pedesetak grla.


Klaničari sa podučja mačvansko-podrinjskog okruga po višim cenama otkupljivali su krmače za klanje u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 130 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je mali.

Rast obe kategorije prasadi zabeležen je u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Pirotu. I kod grla do 15 kilograma telesne mase i kod grla teških od 16 do 25 kilograma dominirao je iznos od 280 din/kg. Broj prodatih grla bio je na zavidnom nivou.

Dominantne prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma tovnih svinja teških od 80 do 120 kilograma bile su više na stočnoj pijaci u Požarevcu. Prasad su se najčešće mogla pazariti po ceni od 240 din/kg, a tovne svinje po ceni od 150 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su na prosečnom nivou.


Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području srednje-banatskog okruga. Dominirao je iznos od 230 din/kg.

Obe kategorije tovnih svinja bile su skuplje u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Čačku. Kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 200 din/kg, dok je kod grla teških preko 200 kilograma dominirala cena od 190 din/kg.


Niža cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentirana je na pijaci žive stoke u Smederevu pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Obim prodaje bio je na prosečnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Pančevu došlo je do pada prodajne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 170 din/kg.

Najčešća otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 250 din/kg u klanicama na području južno-banatskog okruga. Tovne svinje otkupljivali su po dominantnoj ceni od 160 din/kg. 

Cene ovaca i koza

Jagnjad je prethodne nedelje bila skuplja na pijaci žive stoke u Nišu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 350 din/kg. Prodajne cene jaradi, koza i ovaca bile su na prošlonedeljnnom nivou.

Rast prodajne cene šilježadi zabeležen je na stočnoj pijaci u Smederevu. Dominantna prodajna cena iznosila je 220 din/kg. Obim prodatih grla bio je mali. Prodajna cena jagnjadi bila je nepromenjena i iznosila je 300 din/ kg.

U klanicama na području srednje-banatskog okruga došlo je do pada otkupnih cena jagnjadi u odnosu na prethodni period. Najčešća otkupna cena iznosila je 250 din/kg. Broj otkupljeni grla bio je jako slab.

Ovce su protekle nedelje bile jeftinije na stočnoj pijaci u Požarevcu. Dominirao je iznos od 120 din/kg. Prodajne cene jagnjadi i šilježadi zadržale su prošlonedeljni nivo.

Klaničari sa područja južno-banatskog okruga protekle sedmice otkupljivali su samo jagnjad po dominantnoj ceni od 270 din/kg. Obim otkupa bio je jako slab.

Na pijaci žive stoke u Pirotu su se protekle sedmice mogle pazariti jedino ovce po ceni od 120 din/kg. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su ovce, po ceni od 120 din/kg. 

Cene stočne hrane

Protekle sedmice kukuruz je na gazdinstima u okolini Loznice bio skuplji.  Dominirao je iznos od 23 din/kg. Na pijaci u Loznici isto je bio skuplji kukukruz u odnosu na prethodni period.

Stočni ječam, kukuruz i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodni period na području Smedereva. Kod kukuruza je dominirao iznos od 24 din/kg, dok su se stočni ječam i pšenica najčešće mogli pazariti po ceni od 21 din/ kg. Sojina sačma i lucerkino seno u balama su bili jeftiniji u poređenju sa prethodnim periodom na prodajnim mestima u ovom gradu i okolini.

U maloprodajnim objektima na području Kragujevca došlo je do pada dominantne cene kukuruza na 22 din/kg. Za razliku od njega viša je bila prodajna cena sojine sačme pošto je dominirao iznos od 70 din/kg.

Kukuruz, okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove od 50 kilograma biio je jeftiniji protekle sedmice na gazdinstvima u okolini Niša. Dominirao je iznos od 22 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva evidentiran je pad dominantne cene pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma u odnosu na prethodnu nedelju. Na pijaci i u maloprodajnim objektima na podučju ovog grada evidentiran je pad cene pšenice.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica