Cene stoke i stočne hrane za period 23-28.08.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 23-28.08.2019.

Protekle nedelje zabeležen je rast cene prasadi na stočnoj pijaci u Obrenovcu, slaba ponuda i tražnja jagnjadi, dviski, šilježadi i ovaca bila je na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Dok je niža cena junadi bila u klanicama braničevskog okruga.

Cene krava, goveda, junadi, priplodnih junica, bikova

Otkupna cena junadi od 350 do 480 kilograma bila je niža u klanicama braničevskog okruga u odnosu na prethodni period. Cena se kretala u intervalu od 210 do 220 din/kg, a dominirao je iznos od 210. Pad cene junadi težine preko 480 kilograma zabeležen je u klanicama južno-bačkog područja, a dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cene priplodnih krava SM rase, a za razliku od prošle nedelje u ponudi je bilo priplodnih junica. Cena priplodnih junica je bila 130.000, a priplodnih krava 150.000 dinara po grlu. U klanicama na području ovog grada došlo je do rasta cene krava za klanje SM rfase i njihova cena je iznosila 155 din/kg, dok je ponuda bila prosečna. U Kraljevu na stočnoj pijaci u proteklom periodu evidentirana je niža cena bikova simentalske rase težine preko 500 kilograma, krava za klanje simentalske rase i teladi teških 80-160 kilograma.

Do rasta otkupne cene bikova preko 500 kilograma došlo je u klanicama pčinjskog kraja, gde je, takođe, zabeležen rast otkupne cene junadi mase od 350 do 480 kilograma. Dominantna cena bikova bila je 250, dok je junadi 240 dinara po kilogramu. Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta cene kod teladi SM rase. Cena se kretala od 410 do 450 dinara po kilogramu, a dominirao je iznos od 440.

Cene svinja, prasadi, krmača, tovljenika

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu ponuda prasadi do 15 kilograma bila je znatno bolja nego prethodne subote, a cena je porasla sa 220 na 230 din/kg. Nastavljena je jako slaba ponuda prasadi težine od 16-25kg tokom protekle nedelje. Kod ove kategorije prasadi dominirao je iznos od 220 din/kg. Izostala je prodaja tovnih svinja i krmača za klanje.

Rast cene prasadi težine 16-25 kilograma zabeležen je i u klanicama zlatiborskog okruga, gde je dominirao iznos od 240 din/kg. Niža cena prasadi za 10-20 dinara bila je na stočnoj pijaci u Vranju. Otkupna cena tovljenika težine 80–120 kilograma u klanicama ovog kraja se nije menjala u odnosu na prošlu nedelju. U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena kod krmača za klanje i tovljenika težine 80-120 kilograma.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležen je pad cene kod tovljenika težine 80-120 kilograma i dominirao je iznod od 150 dinara po kilogramu Niža cena tovljenika obe kategorije evidentirana je na stočnoj pijaci u Čačku. Kod obe kategorije cena je bila ista i iznosila je 160 dinara za kilogram. U ponudi je bilo još prasadi obe kategorije i krmača za klanje, ali po istim cenama kao u prethodnom periodu.

Cene ovaca, koza, dviski, šilježadi, jaradi, jagnjadi

Slaba ponuda i tražnja jagnjadi, dviski, šilježadi i ovaca bila je na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Jagnjad su se mogla pazariti po ceni od 240 do 250 din/kg u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla. Nije bilo promene cene dviski i šiljezadi. Dominirao je iznos od 220 din/ kg. Najčesća prodajna cena ovaca iznosila je 160 din/kg. Izostala je ponuda i prodaja jaradi, dok su u ponudi bile dve koze po ceni od 140 din/kg. U ponudi nije bilo ovnova za priplod.

Jagnjad su protekle nedelje bila skuplja na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Ponuda je bila dosta dobra, a prodaja prosečna. Niža cena zabeležena je kod dviski i za njih je trebalo izdvojiti 150 dinara za kilogram. Jarad su ove nedelje bila jeftinija i koštala su između 180 i 200 dinara po kilogramu, dok je dominantna cena iznosila 190 din/kg.


Na stočnoj pijaci u Kraljevu evidentiran je rast cene jagnjadi u odnosu na prethodnu nedelju. Dominirao je iznos od 220 din/kg. U ponudi je bilo jos jaradi, ovaca i ovnova za priplod, ali je cena ostala na nivou od prethodne nedelje. Do pada cene ovaca došlo je na stočnoj pijaci u Novom Sadu, gde je dominirao iznos od 110 din/kg, a ponuda je bila slaba. U ponudi je bilo jagnjadi po ceni kao i prošle nedelje od 260 do 290 dinara, a dominirala je cena od 270 din/ kg.

Cene stočne hrane

Lucerkino seno u balama jeftinije je u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Čačka. Cena se kretala između 11 i 12 din/kg, a dominirao je iznos od 12 dinara. Ponuda je bila bolja nego ranije. Prosečna ponuda stočnog brašna bila je u maloprodajnim objektima na području Kikinde, a cena je porasla u ovom periodu. Do rasta cene došlo je i kod kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog u silosima na ovoj teritoriji.

U maloprodajnim objektima u Loznici zabeležen je pad cene kod suncokretove sačne, pakovane u džakove od 33 kg. Ponuda je bila prosečna, a najčešća prodajna cena bila je 35 dinara za kilogram. Interval kretanja cene pšenice na stočnoj pijaci u Nišu bio je između 22 i 25 din/kg, a dominirala je cena od 23 dinara, što je rast u poređenju sa proteklom sedmicom. Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je jefriniji na gazdinstvima u okolini Pančeva. Cena iznosila je 16 din/kg, a ponuda je bila dobra.


Pad cene zabeležen je kod pšenice novog roda, dok je rast evidentiran kod stočnog ječma u maloprodajnim objektima na teritoriji Pančeva. Cena pšenice je niža i na stočnoj pijaci i silosima na području ovog grada. Niža cena suncokreta u zrnu zabeležena je na gazdinstvima u okolini Šapca. Ponuda je bila prosečna, a cena 29 dinara po kilogramu. Lucerkino seno u balama i kukuruz okrunjen prirodno sušen bili su skuplji, a pšenica i stočni ječam jeftiniji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Smedereva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica