Cene stoke i stočne hrane za period 21-25.06.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 21-25.06.2019.

Rast cene jagnjadi protekle nedelje zabeležen je na području Požarevca i Smedereva, do su tovne svinje bile jeftinije u Požarevcu i Kragujevcu, a skuplje u Pančevu, Loznici i Šapcu. Niže su bile cene teladi u Kraljevu i Vranju.

Cene krava

Nižu prodajnu cenu teladi SM rase do 160 kilograma evidentiran je u Kraljevu, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg. Telad SM rase do 160 kilograma bila su jeftinija i na stočnoj pijaci u Vranju. Dominirao je iznos od 430 din/kg. Otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase i krava za klanje iste rase bile su više u odnosu na predhodni period u klanicama na području Loznice. Kod tovnih bikova je dominirao iznos od 240 din/kg, dok je najčešća otkupna cena krava za klanje iznosila 140 din/kg.

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je rast otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma pošto je dominirao iznos od 370 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu je došlo do rasta prodajnih cena teladi SM rase na 380 din/kg i tovne junadi SM rase od 350 do 480 kilograma na 220 din/kg. Klaničari sa područja južnobanatskog regiona otkupljivali su jedino tovnu junad preko 480 kilograma po ceni od 240 din/kg.

Tokom treće sedmice juna je u klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen otkup teladi SM rase do 160 kilograma po ceni od 500 din/kg i tovne junadi preko 480 kilograma po ceni od 240 din/kg, a broj otkupljenih grla bio je slab kod teladi i prosečan kod tovne junadi. Na stočnoj pijaci u Nišu je protekle nedelje izostala ponuda teladi i ostalih kategorija goveda. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su jedino tovne bikove SM rase preko 500 kilograma, najčešće po ceni od 240 din/kg.

Cene svinja

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja u odnosu na predhodni period. Otkup se obavljao po ceni od 110 do 130 din/kg u zavisnosti od kategorije. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Reporter STIPS-a iz Kragujevca je konstatovao pad obe kategorije tovnih svinja na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Kod grla od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 140 din/kg, dok je kod grla preko 120 kilograma dominirao iznos od 130 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovnih svinja preko 120 kilograma i krmača za klanje. Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u proteklom periodu u klanicama na području južno-banatskog regiona pošto je dominirao iznos od 160 din/kg. Na pijaci žive stoke u Pančevu je sutuacija bila drugačija. Naime, ista kategorija svinja bila je jeftinija u odnosu na pedhodni period, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg.

Otkupne cene obe kategorije svinja bile su više dok je otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila niža u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Na pijaci žive stoke u Šapcu je došlo do rasta cena obe kategorije tovnih svinja i pada cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Kod prasadi je dominirao iznos od 220 din/kg, a kod tovnih svinja u zavisnosti od kategorije grla od 140 do 160 din/kg. U klanicama na području nišavskog regiona, zabeležen je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 180 din/kg i pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 135 din/kg.

Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležen rast cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Najčešće su se mogla pazariti za 270 din/kg. Otkupna cena ovaca bila je viša u nedelji za nama u klanicama na području braničevskog regiona. Iznosila je 140 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je i na pijaci žive stoke u Smederevu pošto su se protekle nedelje mogli pazariti po ceni od 270 din/kg.

Obim prodaje bio je slab. Jagnjad i jarad bila su jeftinija u odnosu na predhodni period na pijaci žive stoke u Leskovcu. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 260 din/kg, dok su za jarad kupci trebali da izdvoje 200 din/kg. Pad cene jagnjadi na 260 din/kg evidentiran je i na stočnoj pijaci u Vranju. Za razliku od njih viša je bila cena jaradi. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 220 din/kg.


Otkupne cene jagnjadi o ovaca bile su niže tokom protekle nedelje u klanicama na području Loznice. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 240 din/kg, a kod ovaca iznos od 130 din/kg. U klanicama na području Šapca takođe je bila niža dominantna otkupna cena jagnjadi pošto je protekle nedelje iznosila 250 din/kg. Ponuda i broj otkupljenih grla na prošlonedeljnom nivou.

Cene stočne hrane

Tokom protekle sedmice su na gazdinstvima u okolini Smedereva bili skuplji kukuruz okrunjem, prirodno sušen, pšenica i lucerkino seno u balama. Dominantna cena lucerkinog sena iznosila je 16 din/kg, kukuruza 20 din/kg, a pšenice 21 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je skuplji u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Loznice. Najčešće se mogao pazariti po ceni od 19 din/kg.

Reporter STIPS-a iz Pančeva zabeležio je rast cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove na gazdinstvima u okolini, pošto je dominirao iznos od 17 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do rasta cene pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 22 din/kg. Na pijaci u ovom gradu zabeležen je pad cena pšenice i kukuruza pošto je kod oba proizvoda dominirao iznos od 22 din/kg.


Na gazdinstvima u okolini Požarevca su se izjednačile cene lucerkinog sena i kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove pošto je kod oba proizvoda dominirao iznos od 20 din/kg. Najčešća prodajna cena suncokreta u zrnu na gazdinstvima u okolini Šapca iznosila je 35 din/kg. Na pijaci je dominantna cena ovog proizvoda iznosila 37 din/kg, dok se lucerkino seno u balama najčeše moglo pazariti po ceni od 16 din/ kg. Za kukuruz su kupci trebali da izdvoje 18 din/kg, dok je kod pšenice i stočnog ječma dominirao iznos od 25 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica