Cene stoke i stočne hrane za period 17-21.05.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 17-21.05.2019.

Jeftinija je bila telad protekle nedelje na području Smedereva, Kraljeva i Vranja, a nastavljen je i trend pada cene prasadi na prodajnim i otkupnim mestima. Takođe, niže su bile cene jagnjadi.

 

Cene krava

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma SM rase bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 400 din/kg. Pad prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma zabeležio je u nedelji za nama i repoter STIPS-a iz Kraljeva na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 460 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Vranju, takođe je došlo do pada cene teladi SM rase do 160 kilograma pošto se promet najčešće odvijao po ceni od 420 din/kg. Pad otkupnih cena tovnih bikova preko 500 kilograma zabeležen je tokom protekle nedelje u klanicama na području Loznice. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Istovremeno je došlo do rasta otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma. Takođe je dominirao iznos od 240 din/kg.

U klanicama na području Beograd evidentiran je blagi pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg protekle sedmice. Klaničari sa područja šumadijskog regiona su u odnosu na prethodni period po višim cenama otkupljivali telad SM rase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 500 din/kg. Za razliku od njih niže su bile otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje SM rase.

Otkupne cena teladi do 160 kilograma i krava za klanje SM rase bile su više protekle sedmice u klanicama na području zlatiborskog regiona. Najčešća otkupna cena teladi iznosila je 480 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 160 din/kg.

Cene svinja

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Glavni razlog je veoma dobra ponuda ove kategorije svinja.

Na stočnoj pijaci u Loznici evidentiran je pad cena obe kategorije prasadi i iznos je varirao od 250 do 280 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla. Za razliku od njih viša je bila cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 150 din/ kg. Slična je bila situacija i u klanicama na području ovog grada. Prasad su protekle nedelje bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Čačku. Grla do 15 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 250 din/kg, dok je kod grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 240 din/kg. Za razliku od njih više su bile cene tovnih svinja, jer je kod obe kategorije dominirao iznos od 160 din/kg.

Niže su bile otkpune cene obe kategorije tovnih svinja u klanicama na području Šapca. Cena je varirala od 120 do 140 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla. Identična je bila situacija i na stočnoj pijaci u Šapcu, s tim što su na pijaci bila jeftinija i prasad od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Pad prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 240 din/ kg i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Pad otkupnih cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je protekle nedelje u klanicama na području južno-bačkog regiona.

Cene koza i ovaca

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je evidentiran pad prodajne cene jagnjadi, pošto su se protekle nedelje mogli pazariti najčešće za 250 din/kg. U prodaji je bilo preko dve stotine grla, a prodaja je bila prosečna. U klanicama na području Loznice došlo je do pada otkupne cene ovaca u odnosu na prethodnu nedelju. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Ponuda i obim otkupljenih grla bili su prosečni.


Niže su, takođe bile otkupne cene jagnjadi u klanicama na području pirotskog regiona. Otkup se nejčešće odvijao po ceni od 280 din/kg. U Užicu su na pijaci žive stoke bila jeftinija jagnjad, jer je dominirao iznos od 270 din/kg i skuplje ovce kod kojih je dominirao iznos od 140 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici niža je bila cena jagnjadi u nedelji za nama, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Otkpune cene jagnjadi i šilježadi bile su više u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području podunavskog regiona. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 270 din/kg, a kod šilježadi iznos od 210 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena ovaca, pošto je dominrao iznos od 150 din/kg.

Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je u nedelji za nama i na stočnoj pijaci u Vranju. Najčešće su se mogla pazariti za 300 din/kg. Reporter STIPS-a iz Niša zabeležio je protekle nedelje rast prodajne cene koza. Dominirao je iznos od 140 din/kg.


Cene stočne hrane

U silosima na području Beograda zabeležen je rast cene pšenice u rinfuzu u odnosu na prethodnu nedelju. Na gazdinstvima u okolini Loznice došlo je do rasta cene lucerkinog sena u balama i pšenice upakovane u džakove tokom treće sedmice maja. Kod lucerkinog sena u balama je dominirao iznos od 20 din/kg, a kod pšenice iznos od 25 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada, skuplje je bilo stočno brašno u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 21 din/kg.

Suncokretova sačma bila je skuplja u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Dominirao je iznos od 33 din/ kg. Rast prodajnih cena lucerkinog sena u balama i pšenice upakovane u džakove zabeležen je na gazdinstvima u okolini Loznice. Kod lucerkinog sena je dominirao iznos od 20 din/kg, a kod pšenice iznos od 25 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bilo je skuplje stočno brašno pošto je dominirao iznos od 21 din/kg.


Pšenica je protekle nedelje bila skuplja i na gazdinstvima na području Niša pošto se najčešće mogla pazariti po ceni od 25 din/kg. Reporter STIPS-a iz Pančeva je evidentirao rast cena sojinog zrna i pšenice upakovane u džakove. Za razliku od njih niže su bile cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog i lucerkinog sena u balama. U maloprodajnim objektima na području Pirota je protekle nedelje došlo do rasta cene stočnog brašna na 23 din/kg i dominantne cene suncokretove sačme na 41 din/kg.

Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Užica, jer se moglo kupiti po ceni od 16 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica