Cene stoke i stočne hrane za period 09-13.03.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 09-13.03.2018.

Tokom protekle nedelje došlo je rasta cene jagnjadi na području Čačka, Kragujevca i Niša.

Cene krava

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilgrama bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području braničevskog okruga. Dominirao je iznos od 340 din/kg. Tovnu junad su klaničari sa ovog područja otkupljivali po ceni od 230 din/kg, a krave za klanje po ceni od 140 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je evidentiran pad cene teladi na 330 i krava za klanje na 140 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma zabeležene su u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos odo 230 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu su se tokom druge sedmice marta mogle pazariti jedino krave za klanje HF rase po dominantoj ceni od 120 din/kg.

Najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 380 din/kg u klanicama na području pirotskog okruga. Tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma plaćali su 240 din/kg, a krave za klanje 150 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zadovoljavajućem nivou.

Klanice na području nišavskog okruga protekle su sedmice otkupljivale jedino tovnu junad SM rase telesne mase preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 230 din/kg. Otkup grla bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Zaječaru protekle sedmice izostala je prodaja goveda na stočnoj pijaci u ovom gradu. Klanice sa ovog područja otkupljivale su žensku telad SM rase po dominantoj ceni od 320 din/kg, dok su za mušku telad iste rase plaćali 420 din/kg. Vršen je otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po ceni do 230 din/kg i krava za klanje SM rase po ceni od 130 din/kg.

Cene svinja

Tokom protekle nedelje došlo je do pada prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje na stočnoj pijaci u Smederevu. Kod prasadi je dominirao iznos od 250 din/kg, tovnih svinja iznos od 150 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 110 din/kg.


Prasad telesne mase do 15 kilograma i prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija protekle sedmice na stočnoj pijaci u Čačku. Pad dominantnih cena zabeležen je takođe i kod obe kategorije tovnih svinja. Kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 160 din/kg, a kod grla preko 120 kilograma težine iznos od 140 din/kg.

U klanicama na području srednje-banatskog okruga došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 160 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zadovoljavajućem nivou.

Obe kategorije tovnih svinja bile su skuplje protekle sedmice na stočnoj pijaci u Požarevcu. Kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 150 din/kg, dok su se grla telesne mase prekoo 120 kilograma najčešće mogla pazariti po ceni od 130 din/kg.


Najčešća otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 250 din/kg u klanicama na području južno-banatskog okruga. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma klaničari su plaćali 155 din/kg a krmače za klanje 120 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Pirotu su se protekle sedmice mogla pazariti prasad telesne mase do 15 kilograma i telesne mase od 16 do 25 kilograma. Kod obe kategorije je dominirao iznos od 280 din/ kg.


Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Čačku je zabeležen rast dominantne cene jagnjadi na 320 din/kg protekle sedmice.

Jagnjad su bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Za razliku od njih niža je bila dominantna cena ovaca i iznosila je 120 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama na području nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

Malo bolja bila je ponuda jagnjadi u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Dominirao je iznos od 320 din/kg. To ukazuje na rast cene. Bilo je po nekoliko grla dviski i šilježadi po dominantnoj ceni od 240 din/kg i ovnova za priplod po ceni od 16.000 dinara po grlu. Bolja je bila ponuda ovaca, a cene su ostale nepromenjene u odnosu na pretodni period. U ponudi je bilo par jaradi po ceni od 250 din/kg i jedna koza po ceni od 120 din/kg.

Dominantna cena jagnjadi bila je niža tokom druge sedmice marta. Iznosila je 300 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 280 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Smederevu evidentiran je rast dominantne cene šilježadi na 250 din/kg.

Rast cene jagnjadi protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 300 din/kg. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena ovaca. Dominirao je iznos 120 din/kg.

Cene stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do rasta prodajne cene lucerkinog sena u balama, pošto je dominirao iznos od 20 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji sojina i suncokretova sačma. Kod sojine sačme je dominirao iznos od 80 din/kg, a kod suncokretove sačme iznos od 31 din/ kg.

Pad prodajne cene stočnog ječma na pijaci zabeležen je u Obrenovcu. Dominirao je iznos od 22 din/kg. U silosima je bila niža cena pšenice u rinfuzu u odnosu na prethodni period.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva evidentiran je rast cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 19 din/kg i stočnog ječma na 25 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena lucerkinog sena u balama. Dominirao je iznos od 17 din/kg. U usilosima na području ovog grada došlo je do rasta cena pšenice, kukuruza i sojinog zrna u odnosu na prethodni period.

Najčešća prodajna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 18 din/kg na gazdinstvima u okolini Čačka. Na pijaci u ovom gradu su se stočni ječam i pšenica mogli pazariti po dominantnoj ceni od 25 din/kg, kod kukuruza je dominirao iznos od 24 din/kg, a kod stočnog brašna iznos od 19 din/kg.

Na pijacama u Nišu tokom protekle sedmice mogli su se pazarit kukuruz po ceni od 25 din/kg i pšenica po ceni od 20 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica