Cene stoke i stočne hrane za period 07-11.09.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 07-11.09.2018.

U toku protekle nedelje na stočnim pijacama u Požarevcu, Nišu i Čačku zabeležen je pad cene prasadi, dok je jagnjad poskupela u Čačku, Loznici i Smederevu.

Cene krava

U Čačku je protekle nedelje zabeležen rast cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma u klanicama ovog kraja. Najčešća cena iznosila je 260 din/kg, a otkup je bio dobar. Pad cene zabeležen je kod ženske teladi simentalske rase, težine od 80 do 160 kg i otkup je najćešće vršen po ceni od 480 din/kg, a muške za 570 dinara po kilogramu.

Ove nedelje u otkupu je bilo junadi preko 480 kilograma po otkupnoj ceni od 280 dinara za kilogram. Otkupljivale su se i krave za klanje po istoj ceni kao i prethodne nedelje.

U klanicama na području Sremskog okruga konstatovan je rast otkupnih cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 250 dinara. U otkupu je bilo i junadi po ceni od 260 dinara po kilogramu i krava za klanje po 105 din/kg.

U klanicama Šumadijskog kraja došlo je do pada cene junadi preko 480 kilograma i krava za klanje simentalske rase, čija ponuda je bila slaba do prosečna, a najčešća otkupna cena junadi bila je 260, a krava 150 dinara po kilogramu.

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu nastavljena je slaba ponuda svih vrsta stoke. Za razliku od prošle nedelje bilo je teladi, ali je ponuda bila veoma slaba, i to dva teleta simentalske rase, jedno muško po ceni od 540 din/kg i jedno žensko po ceni od 410 din/kg.

Cene svinja

Ponuda prasadi obe kategorije je bila dobra i evidentiran je pad cene na stočnoj pijaci u Čačku. U klanicama na području Braničevskog okruga poskupeli su tovljenici preko 120 kilograma na 130 din/kg. Na stočnoj pijaci je došlo do pada cene prasadi težine 16-25 kilograma i tovljenika preko 120 kilograma.

Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicamana na području Nišavskog okruga. Najčešća cena kretala se od 150 din/kg, dok je cena prasadi težine od 16 do 25 kilograma bila niža.

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu u ponudi je bilo samo prasadi do 25 kg, i to do dvadesetak grla, a cena se kretala od 220 din/kg.


Pad cena krmača za klanje i priplodnih nazimica registrovan je ove nedelje na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Nešto viša cena zabeležena je kod prasadi težine od 16 do 25 kilograma iako je ponuda bila dobra i najčešća cena bila je 190 dinara po kilogramu. 

Do rasta cene prasadi težine od 80 do 120 kilograma došlo je na stočnoj pijaci u Novom Sadu, ponuda je bila prosečna, a cena se kretala od 240 dinara za kilogram.

Klaničari sa područja Južnobanatskog okruga su tokom ove nedelje otkupljivali prasad 16-25 kg i tovljenike mase 80-120 kg, kojih prethodne nedelje nije bilo u ponudi. 


Cene koza i ovaca

Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je protekle sedmice na stočnoj pijaci u Čačku. Cena se kretala od 230 din/kg i ponuda je bila dobra. Pored jagnjadi u ponudi je bilo dviski, ovaca i ovnova za priplod.

Dobar kvalitet grla jagnjadi uticao je na porast cena na stočnoj pijaci u Loznici. Cena se kretala od 240 do 280 dinara po kilogramu.


Niža otkupna cena jagnjadi bila je tokom ovog perioda i u klanicama Podunavskog kraja. Otkup je bio slab, a najčešća otkupna cena iznosila je 260 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Smederevu evidentiran je rast cene jagnjadi i pad cene ovaca.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležen je tokom protekle sedmice pad cene dviski i one su se najčešće mogle pazariti po ceni od 150 din/kg.

Klaničari sa područja Nišavskog okruga su po nižim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali jagnjad. Najčešća cena iznosila je 270 din/kg, a broj otkupljenih grla bio je prosečan. 

Cene stočne hrane

Pad cene stočnog brašna zabeležen je ove nedelje na stočnoj pijaci u Loznici i cena se kretala od 18 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno i veštački sušen se protekle sedmice prodavao po nižim cenama u silosima u okolini Novog Sada. Cena se kretala od 16 din/kg.

Na gazdinstvima na području Pančeva došlo je do rasta cene kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog i cena je iznosila od 17 do 19 dinara za kilogram. Bilo je u prodaji i pšenice za razliku od prošle nedelje, po ceni od 22 dinara i ponuda je bila dobra.

U maloprodajnim objektima ovog kraja došlo je do pada cene kod kukuruza, soje i suncokreta. Na stočnoj pijaci u Pančevu zabeležen je rast cene pšenice, upakovane u džakove, a ponuda je bila prosečna. Niža cena soje i kukuruza bila je i u silosima na ovom području. 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica