Cene stoke i stočne hrane za period 03-08.08.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 03-08.08.2018.

Tokom protekle nedelje zabeležen je rast cena teladi, tovne junadi, tovnih bikova, prasadi, tovnih svinja, jagnjadi i jaradi.

Cene krava

Rast podajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je tokom protekle sedmice na stočnoj pijaci u Vranju. Dominantna cena iznosila je 475 din/kg.

U klanicama na području pčinjskog okruga bila je viša otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Najčešće se otkup obavljao po ceni od 280 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan.

Rast prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 280 din/ kg. Za razliku od njih, niža je bila cena krava za klanje koje su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg.

Otkupna cena krava za klanje bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na području sremskog regiona. Dominirao je iznos od 200 din/kg.

U klanicama na području južnobantskog okruga otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je od 250 din/kg.

Obim otkupljenih grla bio je prosečan. Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje u odnosu na predhodnu sedmicu evidentiran je u klanicama na podruju šumadijskog regiona. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu su se protekle sedmice mogle pazariti jedino priplodne krave po dominantnoj ceni od 160.000 dinara po grlu.

Klaničari sa područja nišavskog regiona su tokom protekle sedmice vršile otkup jedino tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 250 din/kg.


Cene svinja

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša tokom prve sedmice avgusta u klanicama na području južno-banatskog okruga. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Pančevu je prodajna cena iste kategorije svinja bila 160 din/kg, dok je kod obe kategorije prasadi dominirao iznos od 260 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na predhodni period na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je dosta dobar.


Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do rasta cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 180 din/kg tokom protekle nedelje.

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 180 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona.


U klanicama na području raškog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i rasta otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja u odnosu na predhodni period.

Pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evientiran je u Vranju na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 230 din/kg.

Najčešća prodajna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 220 din/kg na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Za tovne svinje su kupci, u zavisnosti od kategorije trebali da izdvoje od 140 do 170 din/kg.

Cene koza i ovaca

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na predhodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena ovaca pošto su se najčešće mogle pazariti po ceni od 150 din/kg.

Rast prodajne cene jaradi zabeležen je protekle sedmice na pijaci žive stoke u Vranju. Najčešćesu se mogli pazariti po ceni od 200 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene dviski na 140 din/kg. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 250 din/kg na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, dok je kod ovaca i koza dominirao iznos od 120 din/kg.

Klaničari sa područja raškog regiona su protekle sedmice po nižim cenama u odnosu na predhodni period otkupljivali jagnjad. Dominirao je iznos od 220 din/ kg.

Pad cena jagnjadi i jaradi zabeležen je protekle nedelje na stočnoj pijaci u Kraljevu. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 220 din/kg, a kod jaradi iznos od 160 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Pančevu su se protekle sedmice mogle pazariti jedino ovce po dominantnoj ceni od 120 din/kg. Ponuda i prodaja grla bili su veoma slabi.

Cene stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Beograda je tokom prve sedmice avgusta došlo do pada dominantne cene sojine sačme i rasta dominantne cena suncokretove sačme.

U silosima je evidentiran rast cene pšenice u rinfuzu. Na pijaci u Nišu evidentiran je rast dominantne cene pšenice upakovane u džakove na 25 din/kg.

Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je jeftinija u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Sremske Mitrovice.

Dominirao je iznos od 18 din/kg. Pad cena zabeležen je takođe i kod kukuruza i soje u zrnu. Kod soje ke dominirao iznos od 46 din/kg, a kod kukuruza iznos od 21 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Kragujevca došlo je do rasta cene suncokretove sačme na dominantnih 37 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Loznice zabeležen je pad cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, pošto je dominirao iznos od 22 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bilo je skuplje lucerkino sen u balama u odnosu na predhodni period. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 21 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica