Cena tovnih svinja NIKAD VIŠA! – Prasići se prodaju za skoro 400 din/kg

Cena tovnih svinja NIKAD VIŠA! – Prasići se prodaju za skoro 400 din/kg

Telad poskupela na području Smedereva, tovna junad u Vranju, a krave za klanje u Požarevcu. Takođe, nastavljen je trend rasta cena prasadi i tovnih svinja. Jagnjad je bila skuplja na području Šapca, a ovce u Vranju.

tovne svinje

Cene bikova, krava, goveda, junadi i teladi

Klaničari sa područja podunavskog regiona otkupljivali su telad SM rase do 160 din/kg po višoj ceni, pošto je iznosila 430 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 320 din/kg. Otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma dostigla je iznos od 360 din/kg u klanicama na području pčinjskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.

Reporter STIPS iz Požarevca, zabeležio je protekle nedelje rast otkupne cene krava za klanje SM rase na 190 din/kg u klanicama na području Braničevskog regiona. Pored njih vršen je otkup još i teladi i tovne junadi ali su cene zadržale prošlonedeljni nivo. Na pijaci žive stoke u Požarevcu nije bilo zvaničnih promena, kako u pogledu obima ponude, tako i u pogledu cena goveda. Priplodne junice bile su skuplje u odnosu na prvu sedmicu septembra, pošto su se najčešće mogle pazariti za 200.000 dinara po grlu.

U toku perioda od 12. do 18. septembra došlo je do pada otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma u klanicama na području južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu, takođe su bila niža cena iste kategorije grla, pošto su se najčešće mogla pazariti za 350 din/kg.

Pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na području južnobanatskog regiona. Otkupna cena krava za klanje simentalske rase bila je niža u klanicama na području pirotskog regiona, jer je u sedmici za nama dominirao iznos od 240 din/kg.

tabela sa cenama stoke

Cene prasadi, tovnih svinja, krmača

Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležen je na stočnoj pijaci u Leskovsu, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. U istom periodu je došlo do pada prodajne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 250 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području srednjebanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od čak 270 din/kg, koliko su se pre nekoliko meseci otkupljivala prasad. Da samo podsetimo, u maju 2010. godine otkupna cena ove kategorije svinja na istom području iznosila je 90 do 100 din/kg. Prasad od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 310 din/kg. U istom periodu došlo je do pada cene krmača za klanje na 160 din/kg.


Klaničari sa područja podunavskog regiona po višoj su ceni, u odnosu na prethodni period, otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Ista kategorija tovnih svinja bila je skuplja na pijaci žive stoke u Smederevu, jer je dominirao iznos od 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku, protekle sedmice, su se mogle pazariti obe kaegorije prasadi i tovne svinje od 80 do 120 kilograma čije se cene nisu menjale. Za razliku od njih došlo je do rasta cene krmača za klanje na 200 din/kg.

Cene dviski, šilježadi, koza, ovaca, jaradi i jagnjadi

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 310 din/kg. Rast prodajne cene ovaca zabeležio je reporter STIPS iz Vranja protekle nedelje, pošto je dominirao iznos od 170 din/kg. Dviske su prema izveštaju reportera iz Kragujevca bile jeftinije u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 150 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene dviski na 150 din/ kg. Pad prodajne cene jagnjadi zabeležen je na pijaci žive stoke u Smederevu, jer su se mogle pazariti najčešće za 350 din/ kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području zatiborskog regiona, jer je dominiro iznos od 340 din/kg.


Na pijaci žive stoke u Leskovcu mogla su se pazariti jagnjad po ceni od 350 din/kg, jarad kod kojih je dominirao iznos od 300 din/kg, ovce za 140 din/kg, dok je najčešća prodajna cena koza iznosila 120 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je pad cene suncokretove sačme u maloprodajnim objektima na području odog grada, pošto je dominirao iznos od 53 din/kg. Rast cene pšenice i pad cene kukuruza karakteristika je protekle sedmice silosa na području Niša, pa je kod obe poljoprivredne kultura dominirao iznos od 35 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u sedmici za nama na gazdinstvima u okolini Užice. Cena iznosila je 27 din/kg.


U maloprodajnim objektima na području ovog grada niža je bila cena suncokretove sačme, jer je dominirao iznos od 65 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva zabeležen je rast cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog, pošto je dominirao iznos od 34.5 din/kg. Ista je situacija. Što se pšenice tiiče bila i na silosima u ovom kraju. Za razliku od kukuruza, pšenica je bila jeftinija, jer je dominirao iznos od 36 din/kg.

U silosima na području Beograda protekle je sedmice evidentiran rast cene pšenice u rinfuzu, pošto je dominirao iznos od skoro 40 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je skuplji u odnosu na prethodni period na pijaci u Požarevcu, jer se najčešće mogao pazariti po ceni od 43 din/kg. Cena lucerkinog sena u balama iznosia je 25 din/kg na gazdinstvima u okolini Pirota. U maloprodajnim objektima na području ovog grada mogla se kupiti sojina sačma po ceni od 129 din/kg, dok je cena suncokretove sačme iznosila 70 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica