Cena stoke i stočne hrane za period 06-10.04.2018.

Cena stoke i stočne hrane za period 06-10.04.2018.

Protekle nedelje cene prasadi bile su više na stočnim pijacama širom zemlje i tražnja je bila povećana zbog Uskrsa.


Cene krava

Otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma, tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje SM rase bile su više tokom protekle sedmice u klanicama na području Šumadijskog okruga. Kod teladi cena se kretala od 460 din/kg, kod tovne junadi od 230 din/kg, a kod krava za klanje 155 din/kg.

U klanicama na području Podunavskog okruga zabeležen je pad otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma.

Najčešća otkupna cena tovnih bikova preko 480 kilograma iznosila je 220 din/kg u klanicama na području Južno-banatskog okruga.

Izostala je prodaja teladi do 160 kilograma, tovne junadi i ostalih kategorija goveda na stočnoj pijaci u Obrenovcu tokom prve sedmice aprila.

U klanicama na području Beograda vršen je otkup tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma po ceni od 250 din/kg. Za istu kategoriju bikova ali HF rase klaničari su plaćali iznos od 220 din/kg.

Klanice sa područja Pirotskog okruga otkupljivale su telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 380 din/kg i krave za klanje po ceni od 150 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 220 din/kg u klancama na području Južno-bačkog okruga, dok je na stočnoj pijaci u Novom Sadu cena iznosila od 230 din/kg. Obim ponude i prometa bio je na prosečnom nivou. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo značajne razlike u pogledu ponude, tražnje, otkupa i prodaje teladi i ostalih kategoriija goveda u odnosu na prethodni period.


Cene svinja

Na stočnoj pijaci u Pančevu došlo je do rasta cene prasadi. Kod obe kategorije cena je iznosila od 300 din/kg. U klanicama na području Južno-banatskog okruga zabeležen je pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Cena se kretala od 150 din/kg.

Prasad od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Za razliku od njih jeftinije su bile krmače za klanje.

U klanicama na području Šumadijskog okruga zabeležen je rast cene tovnih svinja preko 120 kilograma na 140 din/kg.


Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša tokom protekle sedmice i najčešće je iznosila 250 din/kg u klanicama Južno-bačkog okruga.

Prosečna ponuda prasadi do 15 kilograma bila je na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Cena je bila viša zbog povećanog obima tražnje. U prodaji je bio solidan broj prasadi od 16 do 25 kilograma, po ceni od 280 din/kg, što takođe ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Broj prodatih grla bio je dobar zbog praznične trpeze. Izostala je prodaja tovljenika i krmača za klanje.


U klanicama na području Podunavskog okruga zabeležen je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Cena se kretala od 260 din/kg. Prodajne cene obe kategorije prasadi bile su više u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Smederevu.

Cene ovaca i koza

Rast cena jagnjadi i dviski zabeležen je tokom prve sedmice aprila na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Cena jagnjadi se kretala od 310 din/kg, a kod dviski iznosila je 160 din/kg.

Najčešća cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg u klanicama na području Šumadijskog okruga.

Jagnjad su protekle sedmice bila skuplja i na stočnoj pijaci u Smederevu, pošto je cena iznosila 350 din/kg. Na pijaci su u ponudi bile šilježice i ovce, a najčešće prodajne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Ponuda jagnjadi, dviski, šilježadi i ovaca bila je slaba kao i poslednje sedmice marta na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Kod jagnjadi je cena varirala od 300 do 350 din/kg, u zavisnosti od uzrasta i mase grla. Uglavnom su koštala 330 din/kg pošto su najprodavanija bila grla do 30 kilograma.

Cena šiljezadi, dviski i ovaca bila je na prošlonedeljnom nivou. U prodaji je bilo par ovnova za priplod po ceni od 16.000 dinara po grlu i jaradi po ceni od 250 din/kg. Izostala je prodaja koza.

Jagnjad su se u Pančevu protekle sedmice najčešće mogla pazariti po ceni od 300 din/kg. Obim prodaje bio je vrlo slab.

Cena jagnjadi iznosila je 280 din/kg na pijaci žive stoke u Loznici. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 230 din/kg, ovce 160 din/kg, a za koze 150 din/kg.

Cena stočne hrane

Kukuruz okrunjen, prirodno sušen i pšenica bili su skuplji prošle nedelje na području Smedereva. Za razliku od njih jeftiniji su bili lucerkino seno u balama i stočni ječam. Rast cene kukuruza zabeležen je na gazdinstvima u okolini Niša. Cena se kretala od 25 din/kg.

Pšenica i lucerkino seno u balama bili su jeftiniji u odnosu na poslednju sedmicu marta na gazdinstvima u okolini Pančeva. Kod pšenice cena se kretala od 18, a lucerkinog sena od 15 din/kg. Zabeležen je rast cene sojinog zrna i pad cene kukuruza u silosima na području ovog grada.

Cena lucerkinog sena u balama bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci i gazdinstvima u okolini Požarevca. Iznosila je 18 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cene stočnog brašna na 26 din/kg.

Na području Kragujevca protekle sedmice mogli su se pazariti kukuruz po ceni od 22 din/kg, pšenica po ceni od 21 din/kg i sojina sačma po ceni od 70 din/kg.

Cena lucerkinog sena u balama iznosila je 20 din/kg na gazdinstvima u okolini Pirota tokom protekle nedelje.

U Loznici je najčešća prodajna cena kukuruza i stočnog brašna iznosila 22 din/kg. Za pšenicu je trebalo izdvojiti 26 din/kg, a za stočni ječam 34 din/kg. Kod soje u zrnu cena se kretala od 50 din/kg, a kod lucerkinog sena u balama 20 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica