Cena stoke i stočne hrane za period 04-08.05.2018.

Cena stoke i stočne hrane za period 04-08.05.2018.

U nedelji za nama zabeležen je pad cene jagnjadi na većini stočnih pijaca u zemlji, prodaja je bila dosta dobra.

Cene krava

U klanicama na području Braničevskog okruga pala je cena teladi SM rase do 160 kilograma na 330 dinara. Otkupne cene ostalih kategorija goveda zadržale su se na prošlonedeljnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je poskupela telad do 160 kilograma i krava za klanje SM rase.

U klanicama u Zaječaru je poskupela cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma na 240 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području Pčinjskog okruga. Cena je približno iznosila 250 din/ kg.

U klanicama na području Podrinjskog okruga, tovna junad od 350 do 480 kilograma prodavala se po ceni od 220 din/kg. Tovnih bikovi preko 500 kilograma koštali su 250 din/kg i krave za klanje 150 din/kg.

Klaničari sa područja Pirotskog okruga su kao i prethodne sedmice vršili otkup teladi SM rase do 160 kilograma, tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje. Otkupne cene bile su nepromenjene.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 440 din/kg. Odgajivači i trgovci su protekle sedmice tovne bikove prodavali po ceni od 250 din/kg, a krave za klanje po ceni od 150 din/kg

Cene svinja

Rast cena prasadi zabeležen je tokom prve sedmice maja na stočnoj pijaci u Loznici. Kod obe kategorije cena se kretala od 300 din/kg. Najčešća prodajna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma iznosila je 160 din/kg, dok je kod krmača za klanje iznosila od 120 din/kg. U klanicama na ovom području nije bilo promena u odnosu na prethodni period.


Klaničari sa područja Srednje-banatskog okruga su po višim cenama otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma. Cena se kretala od 165 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dosta dobar.

U klanicama na području Braničevskog okruga otkupne cene tovnih svinja, kako grla od 80 do 120 kilograma, tako i grla preko 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period.

Niže cene prasadi zabeležene su u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Smederevu. Kod grla teških do 15 kilograma cena se kretala od 300 din/ kg, a kod grla od 16 do 25 kilograma od 280 din/kg. Za razliku od njih skuplje su bile tovne svinje od 80 do 120 kilograma.


Na pijaci žive stoke u Pančevu došlo je do pada cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Cena je uglavnom iznosila 150 din/kg. Obim prometa bio je jako slab.

Uprkos boljoj ponudi prasadi do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Obrenovcu nije bilo promene cene u odnosu na prethodnu sedmicu. Cena je uglavnom iznosila 320 din/kg. U prodaji je bilo malo više prasadi od 16 do 25 kilograma, ali je cena bila 300 din/kg, kao i prethodne nedelje.


Cene ovaca i koza

Znatno bolja bila je ponuda jagnjadi na stočnoj pijaci u Obrenovcu tokom prve sedmice maja. To je uslovilo pad cene, pa se prodaja odvijala najčešće za 300 din/ kg. Pad cena zabeležen je i kod dviski, šilježadi i ovaca. Dviske i šilježad su se mogli pazariti po ceni od 230 din/kg, a ovce po ceni od 160 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Smederevu evidentiran je pad cene šilježadi u odnosu na poslednju sedmicu aprila. Cena je uglavnom iznosila 230 din/kg.

Pad prodajne cene jagnjadi zabeležen je na stočnoj pijaci u Čačku na 270 din/kg. Prodaja je bila dosta dobra.

Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Cena se kretala od 250 din/kg.

Poskupela je cena ovaca u klanicama Braničevskog okruga na 110 din/kg. Najčešća otkupna cena jagnjadi bila je 280 din/kg u klanicama na području Podrinjskog okruga. Za otkupljene ovce najčešće su plaćali 160 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Loznici jarad su koštala 230 din/ kg i koze 150 din/kg.

U klanicama Srednje-banatskog okruga vršen je otkup jagnjadi po ceni od 270 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dosta slab.

Cena stočne hrane

Na pijaci u Obrenovcu pojefitnili su kukuruz i pšenica na 22 din/kg. Skuplje je bilo stočno brašno u odnosu na prethodni period i najčešće se moglo pazariti po ceni od 22 din/kg.

U silosima na području Beograda zabeležen je pad cene pšenice u rinfuzu. U maloprodajnim objektima na području Kikinde došlo je do rasta cene suncokretove sačme na 32 din/kg. Obim prodaje bio je prosečan. U silosima na području ovog grada evidentiran je rast cene kukuruza na 18 din/kg.

Najčešća prodajna cena kukuruza iznosila je 24 din/kg na pijaci u Kraljevu.

Cena lucerkinog sena u balama iznosila je 18 din/kg na gazdinstvima u okolini Požarevca i na pijaci u ovom gradu. To ukazuje na pad u odnosu na prethodni period. Obim prometa bio je prosečan. U maloprodajnim objektima na području grada bila je skuplja sojina sačma. Cena je uglavnom iznosila 85 din/kg.

Kukuruz, okrunjen prirodno sušen i sojina sačma bili su skuplji tokom prve sedmice maja na području Smedereva. Za razliku od njih niže su bile cene pšenice i lucerkinog sena u balama. Lucerkino seno u balama je bilo jeftinije protekle nedelje i na pijaci u Vranju.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica