Cene PRASADI i JUNADI opet porasle! | Cene stoke

Cene PRASADI i JUNADI opet porasle! | Cene stoke

Cene prasadi i junadi ponovo su porasle! Čini se da su praznici izazvali rast cena gotovo sve žive stoke. U nastavku pogledajte kako su se kretale cene.

Cena teladi, tovne junadi, krava za klanje i tovnih bikova

Otkupne cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 440 din/kg u klanicama na području podunavskog regiona. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

Klanice sa područja Loznice i okolnih mesta, protekle su nedelje, po višim cenama u odnosu na predhodnu sedmicu otkupljivale tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma. Kao i tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje.

U Pirotu evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 320 din/kg u klanicama na ovom području. Najčešća otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase iznola je 280 din/kg. Dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 150 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona.

Cene prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 250 din/kg. Dok je otkupna cena tovljenika varirala od 150 do 170 din/kg u zavisnosti od telesne mase.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i pada cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilgrama i krmača za klanje. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 240 din/ kg, za tovne svinje 140 din/kg, a za krmače 125 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona niža je bila otkupna cena krmača za klanje. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 270 din/ kg.

Cene jagnjadi, jaradi, šilježadi i ovaca

Rast cene jagnjadi karakteristika je stočne pijace u Kragujevcu u poslednjoj sedmici decembra. Kupci su trebali da izdvoje 350 din/kg. Kod jaradi je dominirao iznos od 200 din/kg, dviski 160 din/kg, a kod ovaca i koza 120 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je, takođe, rast otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Na pijaci žive stoke u Kraljevu, došlo je do pada cene jagnjadi, pošto je tokom protekle nedelje dominirao iznos od 330 din/kg. U klanicama na području raškog regiona je dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila 310 din/kg, a ovaca 120 din/kg.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica