Cene GASA i NAFTE nastavljaju da RASTU

Cene GASA i NAFTE nastavljaju da RASTU

Cena nafte dostigla je skoro 114 dolara, što je najviši nivo od početka jula 2014, uprkos odluci SAD da sa svojim saveznicima, puste oko 60 miliona barela iz svojih strateških rezervi u pokušaju da stabilizuju globalna energetska tržišta.Cena američke nafte WTI porasla je za više od 5 odsto na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cena Brenta je ojačala sa za 5,6 procenata na 110,84 dolara za barel.


Cena gasa na početku današnjeg evropskog trgovanja kreće se oko 2.180 dolara za 1.000 kubnih metara, prenosi Tas s, pozivajući se na podatke sa ICE berze u Londonu

Cene gasa su takođe porasle, sa holandskim aprilskim ugovorom o gasu koji je dostigao novu rekordnu vrednost od 185 evra. U Velikoj Britaniji cena gasa porasla je za 40%.

Rusija nastavlja da isporučuje zalihe u Evropu, ali rat u Ukrajini rizikuje kratkoročni poremećaj i sve više izoluje drugog po veličini svetskog proizvođača nafte i gasa od globalnih energetskih tržišta.

Količine gasa i nafte u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 2. marta da je tržište energentima u Srbiji stabilno uprkos ratu u Ukrajini i da je država obezbedila dovoljne količine gasa, nafte i naftnih derivata u rezervama, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Svetski energentski kongres

Ovogodišnji Svetski energetski kongres, redovni sastanak političara i energetske industrije, trebalo bi da se održi u Sankt Peterburgu u oktobru. Međutim, s obzirom da se Rusija sve više vidi kao prezir na političkoj sceni, kao i među energetskim kompanijama, smatra se da je na ivici ukidanja.

Svetski energetski savet, registrovana dobrotvorna organizacija, svake godine bira lokaciju kongresa na osnovu glasova svojih 77 država članica, uključujući SAD i Rusiju. Predstavnici tih zemalja sastaju se ove nedelje kako bi odlučili da li se trogodišnji događaj može održati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica