Svadbarski KUPUS: proverena receptura, ali da li SME SVAKO da ga jede?

Svadbarski KUPUS: proverena receptura, ali da li SME SVAKO da ga jede?

Skoro sve zimske meseci obeleže tradicionalni srpski specijaliteti poput masne sušene slanine i kiselog kupusa. Ali i spoj ta 2 je nešto posebno. A mi smo od naših sagovornika saznali šta treba da ima jedan dobar svadbarski kupus. Osim kiselog kupusa, šta je potrebno za ovaj dobar svadbarski kupus, koja je proverena receptura, ali i sme li svako da ga jede-pitali smo stručnjake.

Šta treba da ima savršen svadbarski kupus saznali smo – a gde drugo nego na Kupusijadi?

“Šta treba da ima? Potreban je dobar, zdrav kupus, znači. Domaća slanina. Odimljena, sušena po mogućstvu da bude. Mesnata, dobra i suva rebra. Zapravo ta masnoća je dokaza da je svadbarski kupus DOBAR.”, rekao nam je u razgovoru Ranko Praštalo.

O svadbarskom kupusu sa Rankom Praštalom

Svratili smo i na KUPUSIJADU i saznali tajne pravih majstora, a posebno od Ivana i njegove mama Slavice.

“Napravi ovako: mešano meso, dimljeno meso, red mesa, red kupusa, dobro se kuva minimum 6 sati, i to smo stavili jutros jako rano oko 4,5 ujutru. Ide dosta začina, ide svega i svačega, znači imati par tajnica koje čak ni ja ne znam, to znaju oni pravi majstori. Mora nešto ljuto, na neka ljuta papričica, rakija pre toga naravno, to ovi stariji još bolje znaju od mene. Domaća pogača, sir, to sve ide. Ovde imamo konkretno sjenički sir u našem restoranu “Preko 2″, da pozovemo ljude imamo restoran kod kod manastira Tumane, da svrate, da probaju uvek ima nešto novo, uvek ima nešto dobro.

Dobar svadbarski kupus pravi se od futoškog kupusa, ali zavisi i od majstora, ako je majstor majka Slavica to onda uvek bude dobro, uvek bude fenomenalno”, rekao nam je ugostitelj Ivan.

Kupusijada - razgovor sa ugostiteljem Ivanom ©AGROMedia

A kako se sprema najbolja sarma?

Saznali smo i kako se najbolja sarma sprema.

“Spremite prvo manji list, ali prvo stavite da ugrejete mast. Ispržite luk, šargarepu, dodate meso, dobro pirinča, njega malo. To se isprži, dodaju se začini, stavite soli, Vegete ili paprike, sve to. Uzimate listiće male i uvijate sarmu.”, savetuje mama Slavica.


KUPUSIJADA razgovor sa gospodjom Slavicom

Sme li svako da jede sarmu i svadbarski kupus?

I svadbarski kupus i sarma, sve je to lepo i ukusno prste da poližeš. Ali je poprilično masno. I šta onda da radi neko ko ima problema sa holesterolom?

“Mora biti srce zdravo, hvala Bogu da nema problema, sa pritiskom, normalno, u svakom slučaju, kupus bude dobro skuvan, začinjen, osoljen, jednostavno znači treba zdrav organizam kako bi sve to prihvatio, skuvao, svario.”, kaže gospodin Praštalo.


Rasol-tajna zimskog zdravlja, ali i lek

Ne smemo zaboraviti ni rasol.

Jeste da je dobar i za mamurluk, to ovi koji malo vise popiju pa kažu da im ujutru prija rasol, da je on slan, onako pošto je iz kace on je hladan, pa prija. U svakom slučaju bolje nego vodu piti.


Dakle, protiv mamurluka – sve je bolje nego voda, ali tokom zimskih meseci konzumirajte isključivo rasol. Pored toga što prija i leči mamurluk, može biti i vrlo lekovit.

Želite još novih tema iz poljoprivrede i baštovanstva?

Obavezno se javite, kažite odakle ste i koje teme vas zanimaju.

Pišite nam u komentarima.

Čekamo vaše odgovore, a ne zaboravite da se prijavite i na našu mejling listu.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica