Čobanin već 4 decenije!

Čobanin već 4 decenije!

Osim činjenice da je zakoračio u sedmu deceniju i da je najstariji u ovom poslu u opštini, čobanin iz Alibunara George Pekurar tvrdi da kada bi se danas pitao, ponovo bi izabrao isti poziv.

George Pekurar - © Poljoprivrednik

Njegov radni dan počinje u 8.30, a završava se u 16 časova i tako svakog dana, bez obzira na vremenske prilike, kišu, sneg ili vetar. Trenutno čuva stado od 130 ovaca, ima dugogodišnje iskustvo i nastoji da u svom svakodnevnom poslu bude odgovoran. Za svoj rad mesečno prima 18.000 dinara. Osim toga, gazda mu redovno dostavlja hranu, a ponekad zna i da ga prijatno iznenadi, kupi mu neki poklon ili mu da novac da se počasti.
 

Uprkos poplavama ne odustaju od poljoprivredne proizvodnje

Zašto u Bačkom Bregu svake godine ima sve manje stanovnika?

U svakodnevnom poslu najviše mu pomaže mađarski pulin, najbolja rasa pasa za čuvanje ovaca. George je svog psa po imenu Cule izdresirao do te mere da na njegov zvižduk vraća ili usmerava celo stado, a u gradu kada nešto skokne da kupi, pas ga verno čeka ispred prodavnice. Posao čobanina nasledio je od oca, a četiri decenije savesnog čuvanja stada donelo mu je epitet nezamenljivog u ovom poslu.

Ovce - © Agromedia

„Volim da sam na vazduhu i svako drugo zanimanje za mene bi bilo izuzetno teško. Za nešto lakše i ne znam. Četiri decenije na alibunarskim pašnjacima napasam stada ovaca. Najteže je zimi kada je napolju hladno ili pada kiša. Ovih dana se utopljavam, tu su tople čarape i čizme, rukavice, kabanica i topla kapa, a kada sam u prilici, naložim i vatru da se malo ogrejem“, objašnjava Pekurar.

„Kada pada kiša, za sebe i stado pronalazim adekvatan zaklon. Sada je zimski period i zahvaljujući još uvek lepim danima na pašnjaku ili u polju, napasam ovce. Neki me domaćini puštaju da stado napasam na njihovim parcelama, uglavnom nakon skidanja kukuruza i drugih setvenih kultura“, dodaje on.
 


Kakav je život na Tari?

Žene na selu – oslikavanje suvenira – zarada i hobi!

Osim čuvanja ovaca, posao čobanina podrazumeva i mužu, a najlepši događaj je, kaže George, kada se ovca ojagnji. Iako mladi nerado prihvataju ovaj posao, George ga voli. Za razliku od drugih zanimanja on u ovom sigurno neće dočekati penziju, jer se rad čobanina i dalje tretira kao sezonski posao.


Autor: Ferenc Koso

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik br. 2604


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica