UN: Izvoz žitarica iz Ukrajine očekuje se u narednim danima

UN: Izvoz žitarica iz Ukrajine očekuje se u narednim danima

Ujedinjene nacije (UN) su saopštile da izvoz žitarica iz Ukrajine treba da počne u narednim danima i ujedno osudile rusko granatiranje crnomorske luke Odesa samo nekoliko sati posle dogovora da se obnovi izvoz žitarica.

žetva pšenice

Žitarice će se izvoziti iz Odese, Černomorska i Južnog, saoptšio je portparol UN Fahran Kan i dodao da UN žele da obezbede uslove za sigurno putovanje brodova, piše Glas Amerike (VOA).

Ipak, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da Rusija nije preuzela nikakve obaveze na potpisivanju dogovora u Istanbulu, koje bi zabranile da izvodi “specijalnu operaciju”, uništava vojnu infrastrukturu i druge vojne mete.

Moskva je saopštila da udari na vojne instalacije u Odesi ne treba da utiču na sporazum o izvozu žita što je u suprotnosti za saopštenjem Bele kuće koja je nakon osude izrazila sumnje da napad dovodi u pitanje dogovor Moskve i Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da udari nisu povezni sa infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica.

Ukrajinske snage su saopštile da rade na tome da obnove izvoz, u skladu sa dogovorima koje su Kijev i Moskva potpisali u petak. Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov najavio je da bi izvoz mogao da bude obnovljen u sredu.

UN i Turska pomogle su da se postigne dogovor, kojim se poziva ruska flota u Crnom moru da obezbedi prolaz kroz područja koja je Rusija blokirala od početka invazije na Ukrajinu.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica