U selu Gnjilan u Pirotu potvrđen slučaj afričke kuge svinja

U selu Gnjilan u Pirotu potvrđen slučaj afričke kuge svinja

Tokom prošle sedmice zabeležen je slučaj afričke kuge svinja u selu Gnjilan, opština Pirot. Preduzete su mere kako bi se sprečilo širenje ovog virusa koji izaziva veliku štetu uzgajivačima. Zaraženim krugom se smatra područje tri kilometara oko ovog sela, a ugroženim delom područje 10 kilometara od sela Gnjilan.

SvinjaFoto: Pixabay

Direktor Veterinarske klinike u Pirotu Dejan Živić je, kako prenose Pirotske vesti, izjavio da su tri obolele domaće svinje uginule, a vlasnik domaćinstva je to prijavio ovoj ustanovi. Kada su veterinari izašli na teren, uzeli su briseve iz ušnih školjki uginulih svinja i poslali ih na analizu u Veterinarski specijalistički institut u Nišu gde je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja.

U istom gazdinstvu u kome se desilo uginuće tri svinje, odnosno jedne prasulje i dva tovljenika, na human, neškodljiv način je eutanazirano još dva tovljenika i dve prasulje.

Kako Živić kaže, Veterinarska klinika u Pirotu će pratiti zdravstvena stanja svinja, obaviće popis i obeležavanje istih.

Direktor Veterinarske klinike u Pirotu je za Pi kanal Pirot izjavio da su mere koje se preduzimaju u zaraženom i ugroženom području veoma slične, ima samo razlike kod pojedinih mera u broju dana.

Obustavljanje prometa svinja

Kako je najavio za taj medij od danas su krenuli u obilazak Barje Čiflika i grada Pirota, posećuju sva gazdinstva i obeležavaju svinje, vrše popis i daju dalja uputstva kojih poljoprivrednici moraju da se pridržavaju.

Ta upustva se odnose na to da oni ne smeju da prodaju svinje na drugim gazdinstvima, ne smeju da kupuju svinje, dakle promet svinja se kako kaže zaustavlja.

Svinjari iz ovog područja, kako kaže Živić, mogu da kolju svinje ali moraju da se jave Veterinarskoj klinici ranije koja će organizovati izlaske na teren i uzimanje briseva iz ušnih vena svinja koje šalju na Institut u Niš. Nakon dobijanja rezultata na prisustvo virusa afričke kuge svinja vlasnici mogu da kolju svinje.


On je naglasio da je obeležavanje grla važno jer ako dođe do pojave i širenja virusa, svinje koje su obeležene i popisane biće nadoknađene usled eutanazije i depopulacije.

Izvor: Pirotske vesti

Pi kanal Pirot


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica